Myndigheter vill se obligatorisk e-faktura

Skatteverkets, Bolagsverkets och DIGGs logotyper

Skatteverket, Bolagsverket och Digg vill att regeringen tillsätter en särskild utredare med uppdrag att undersöka förutsättningarna för att göra det obligatoriskt för företag och offentlig förvaltning att använda e-faktura.

Bakgrunden är att EU-kommissionen har lämnat ett förslag, VAT in the digital age ViDA, om ändring av momsdirektivet. Om det antas blir det bindande med e-faktura vid gränsöverskridande handel inom EU.

Att då ha en nationell lösning som inte styr mot e-faktura är ineffektivt, argumenterar bland annat Skatteverket. Sedan tidigare finns ett lagkrav på obligatorisk e-faktura mellan statliga myndigheter.

De tre myndigheterna anser att det nu behövs ett utökat lagkrav eftersom det tar för lång tid att effektivisera dessa processer på frivillig grund, som skulle omfatta fakturering mellan företag samt utgående fakturering mellan offentlig förvaltning och företag.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se