Mycket högt konkurstryck och ökat antal betalningsanmärkningar

Konkurstrycket i Sverige fortsätter vara högt. Upp 39 procent på riksnivå i maj. Samtidigt har företagens betalningsanmärkningar ökat med över 50 procent sedan årsskiftet. Antalet nystartade företag har dessutom minskat kraftigt, rapporterar kreditupplysningsföretaget Syna.

Att många företag har det bekymmersamt råder det inga tvivel om. Antalet konkurser i Sverige har ökat samtliga månader hittills i år och sedan årsskiftet har 3 048 företag tvingats ge upp, en ökning med 32 procent.

– Maj månad utgör inget undantag. På riksnivå ökade konkurserna med 39 procent jämfört med maj förra året, konstaterar Karl Stjerna, VD för kreditupplysningsföretaget Syna. Mycket tyder dessutom på att den dystra utvecklingen kommer att fortsätta.

– Vi står inför sommarmånaderna då många företag har sämre kassaflöde eftersom delar av verksamheten mer eller mindre ligger nere under semesterperioden, samtidigt som kostnaderna för att driva företaget är fortsatt lika stora. Särskilt bekymmersamt är detta för företag inom olika konsultbranscher.

– Redan är det mycket tufft inom byggbranschen, där det framför allt är små och medelstora företag inom sektorn som fått vidkännas väsentligt minskande antal bygg- och renoveringsprojekt. I mångt och mycket har hela branschen tvärbromsat, vilket också syns på att allt förre nya byggprojekt startas och att allt fler privatpersoner väntar med att renovera, fortsätter Karl Stjerna.

Framträdande för maj är också att konkurserna i de tre storstadslänen fortsätter att vara många. I Stockholms län ökade konkurserna med hela 59 procent, i Västra Götalands län med 64 procent och i Skåne län med 24 procent.

– Att många företag har problem, inte minst med likviditeten, syns på att antalet betalningsmärkningar ökar drastiskt. Allt fler klarar helt enkelt inte av att betala sina räkningar i tid. Hittills i år är ökningen 51,7 procent att jämföra med samma period förra året. Sammantaget har över 106 000 anmärkningar rapporterats mot drygt 70 000 förra året.

Karl Stjerna lyfter också fram att nyföretagandet i det närmaste halverades i maj. Under månaden startades endast 4 083 nya aktiebolag att jämföra med 5 496 nya företag i maj 2022, alltså en minskning med 26 procent. Sedan årsskiftet är minskningen 23 procent.

– Allt detta sammantaget är en tydlig indikation på att Sverige befinner sig i ett konjunkturläge med betydande problem och svag framtidstro. På sikt är detta både olycksbådande och bekymmersamt. Sverige behöver ett kontinuerligt tillflöde av nya företag som driver utvecklingen framåt och skapar nya arbetstillfällen som kan ersätta gamla när tidigare företag försvinner, avslutar Karl Stjerna.

Se alla konkurser i Sverige och ditt område:
https://kreditrapporten.se/konkurser-maj-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se