Minskning av hushållens svarta köp gynnar seriösa företag


Hushållens medvetna köp av svarta tjänster har minskat, från 11 miljarder kronor 2005 till cirka 3 miljarder förra året. Det visar en undersökning som Skatteverket gjort.

Den undersökning som Skatteverket gjort visar att andelen svenskar som har köpt någon tjänst svart har minskat från 32 procent 2005 till 13 procent förra året och de medvetna köpen av svarta tjänster har gått ner från 11 till cirka 3 miljarder kronor.

Även andelen som vill köpa arbete svart när de ska anlita någon för att arbeta i sitt hem har sjunkit, från 37 procent 2005 till 9 procent 2019.

Det finns fler orsaker bakom förändringen, menar Skatteverket. En är införandet av rot- och rutavdraget som minskat skillnaden mellan vita och svarta köp. En annan är införandet av kassaregister och personalliggare som gjort det svårare att sälja tjänster svart. En tredje förklaring är att användningen av kontanter i samhället minskat.

– Det här är en positiv utveckling som gynnar alla seriösa företagare, inte minst inom tjänstesektorn, som nu slipper osund konkurrens, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se