Mer sammansatt och varierat näringsliv lyfter Bromölla

Bromölla vinner Bästa Tillväxt 2019

Bromölla kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Skåne län. På andra och tredje plats kommer Örkelljunga respektive Klippan.

Näringslivet i Bromölla har under senare år genomgått en omfattande förändring. Från att kommunen tidigare dominerats av några stora företag är näringslivet i dag mer sammansatt, och därmed också mindre sårbart för konjunktursvackor än vad man var tidigare.

– Att vi får utmärkelsen Bästa Tillväxt är fantastiskt roligt. Det är framför allt ett bevis för att vi har många duktiga företagare i kommunen som utvecklar sina företag i positiv riktning, säger Per-Anders Green som är näringslivschef i kommunen.

– Vi på kommunen skapar inte tillväxten. Det vi kan bidra med är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för näringslivet att verka, och det lägger vi ner mycket arbete på.

 

För några år sedan dominerades näringslivet till stora delar av företag som Nymölla Bruk, IFÖ Sanitär och LB-hus.

– Som med många stora företag som är hårt konkurrensutsatta innebar det omfattande rationaliseringar och i vissa fall också utlokalisering av arbetstillfällen till andra delar av världen. Det slog hårt mot Bromölla och under några år fanns det fog för att tala om kris, berättar Per-Anders Green.

Men under senare år har utvecklingen vänt till framtidstro.

– I dag har vi ett mer sammansatt och varierat näringsliv. Vi är inte längre lika beroende av hur det går för några stora företag. I dag har vi ett växande antal välskötta företag i mellanskiktet som är mycket lönsamma och som växer både omsättningsmässigt och när det gäller antal medarbetare.

Bland de företag som Per-Anders Green nämner finns Tryggakliniken, ett vårdföretag med ett 50-tal anställda, Svensk husproduktion, tidigare LB-hus, som på bara några år gått från 20 till över 100 medarbetare, företaget Intermontage som nyligen utsågs till Årets företag i kommunen samt KG Paulssons Bär & Grönsaker som odlar bär och grönsaker i trakterna runt omkring Bromölla.

– Till det ska också läggas ett växande antal småföretag inom en rad branscher, som i vissa fall har goda förutsättningar att växa ytterligare.

 

Från Bromölla kommuns sida arbetar man kontinuerligt för att underlätta för näringslivet att verka i kommunen.

– Vi försöker hålla örat mot marken och snappa upp vad företagen önskar sig. Vi har arbetar nu mycket med att skapa förenklingar, exempelvis att samla alla berörda avdelningar på kommunen i samband med att ett företag kanske vill bygga ut sin verksamhet. Då ska det räcka med ett möte som omfattar allt från bygglov till brandskydd eller vad det nu kan vara, förklarar Per-Anders Green.

– För att förstärka företagsandan arbetar vi också mycket med nätverk. Vi jobbar för att det ska bli lite mer av Gnosjöanda i kommunen och jag märker att det finns ett ökande intresse från fler att delta i det arbetet.

Till sist hoppas Per-Anders Green att besöksnäringen ska få ytterligare ett uppsving och att det ska stimulera fler att starta företag.

– Vi är lyckligt lottade som har både hav och sjöar och däremellan en levande landsbygd i vår kommun. Här finns helt klart potential för mer företagande och fler nya och välkomna arbetstillfällen, poängterar han.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se