Många internationella företag skapar tillväxt i Degerfors

Degerfors kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Örebro län. På andra och tredje plats kommer Karlskoga respektive Hallsbergs kommuner.

Degerfors är framför allt känt för sitt järnverk och för sitt fotbollslag. Men det är en inte helt rättvisande bild. I kommunen finns många andra framgångsrika företag med hela världen som marknad.

Det avspeglas också i att Degerfors för andra året i rad kniper första platsen i Bästa Tillväxt i Örebro län. Och det i tuff konkurrens med flera andra framgångsrika näringslivskommuner i länet.

– Det här är naturligtvis en framgång som jag vill dela med alla duktiga och hårt arbetande företagare och deras medarbetare, säger Einar Jörgensen som är nytillträdd tillväxtstrateg i Degerfors. Min förhoppning är givetvis att vi även nästa år ska ligga i topp.

– Det är en förväntning grundad på att man från kommunens sida satsar på en särskild tillväxtenhet med målsättningen att stimulera nyföretagande, men också skapa så goda förutsättningar som möjligt för de företag som finns att ta nästa steg, att växa ytterligare.

Degerfors är en traditionell bruksort där järnverket, med en historia som går så långt tillbaka i tiden som till mitten av 1600-talet, varit den dominerande arbetsgivaren under många år.

– Det är fortfarande en stor och viktig arbetsgivare, men vi ser att det runt om kring järnverket också växer fram andra framgångsrika företag, förklarar Einar Jörgensen.

– Ett av dessa tillverkar plåt till skottsäkra bilar till många av världens celebriteter. Men också till u-båtar. Ett annat levererar riggar och andra båttillbehör över hela världen. Och ett tredje är störst i Sverige på butiksinredningar till dagligvaruhandeln med export till hela Skandinavien.

– Bland andra av våra mest framgångsrika företag finns även tillverkare av liftsystem för inomhusbruk och ett logistikföretag som varje dygn tar emot ett hundratal långtradare från hela Europa.

Det finns ytterligare en sida av näringslivet i Degerfors och det är den starka entreprenörsanda som finns av tradition.

– Den går också långt tillbaka i tiden och man kan nästan påstå att den sitter i generna hos folket här. Det syns också i form av många nystartade företag som växer efter hand och skapar nya arbetstillfällen, berättar Einar Jörgensen.

– Bland företagarna i Degerfors finns också en utpräglad vilja att samarbeta. Exempelvis är det inte ovanligt att företagen går samman för att på så sätt kunna åta sig större totalentreprenader, som man på egen hand är för små för att klara av.

– Vi ser också en stor potential för Degerfors som logistikcenter. Vi ligger centralt i Sverige och har bra förbindelser såväl i öst-västlig riktning som i nord-sydlig.

Ett område bland flera andra som Einar Jörgensen hoppas mycket på framöver är tillväxt inom besöksnäringen, där han menar att det finns stor potential.

– I kommunens näringslivsstrategi ligger att satsa på turism och det är i första hand naturupplevelser som ska locka besökare. Vi har Sveafallen med sina jättegrytor från istiden som det inte finns någon motsvarighet till någon annanstans i Sverige.

– Dessutom har vi Fasaskogen med sjöar, vattendrag och stigar i trollska skogar. Perfekt för vandring, mountainbike, paddling och fiske.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se