Ljusdal toppar med högst tillväxt av alla kommuner i Gävleborgs län

Ljusdals kommun har den bästa tillväxten i Gävleborgs län i 2018 års tillväxtindex.

Ljusdals kommun är årets snabbklättrare i Gävleborgs län. Från en blygsam sjundeplacering för två år sedan ligger Ljusdal nu i topp när det gäller bästa tillväxt i länet 2018.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

– Det är naturligtvis jätteroligt att få utmärkelsen och jag glädjer mig med alla duktiga företagare i kommunen, både små och stora, säger Stefan Wennerstrand som är näringslivschef i Ljusdals kommun. Det här sporrar för framtiden.

Ljusdals kommun med 19 000 invånare och över 3 000 företag skiljer sig rent historiskt från de flesta andra kommuner i Gävleborgs län.

– Vi har aldrig haft någon storskalig industri här som på många andra håll i länet. Traditionellt har människor levt på jord- och skogsbruk som kännetecknats av småskalighet. Men i takt med att samhället förändrats med krav på allt större enheter för att få lönsamhet har det vuxit fram en stark entreprenörsanda. Det är, som jag ser det, den främsta orsaken till att det finns så många företag här, förklarar Stefan Wennerstrand. Här finns också en stark tradition av att hjälpa och stötta varandra.

Näringslivet i kommunen är också mångfacetterat. Här finns allt från traditionell tillverkningsindustri och callcenter till farmaceutisk rådgivning. Exempelvis testas RFSU:s kondomer i det lilla samhället Hennan och ExTe i Färila är världsledande på tillverkning av transportsystem för timmerlastbilar med export runt om i hela världen. På senare år har även besöksnäringen fått ett rejält uppsving, inte minst tack vare Järvsö och Lill-Babs som många vill minnas och som därför lockar besökare från hela landet.

– Sammansättningen med många mindre och medelstora företag i många olika branscher gör oss också mindre sårbara. Det visar inte minst de analyser vi gjorde efter de ekonomiska problem som drabbade hela världen 2008 och åren därefter, då näringslivet här klarade sig förhållandevis väl, understryker Stefan Wennerstrand.

– Att det går bra för företagen i Ljusdal återspeglas också i arbetslöshetsstatistiken som ligger på en historiskt låg nivå. I Ljusdals kommun är den 3,9 procent vilket är ungefär jämförbart med genomsnittet i hela landet. En av de största utmaningarna för företagen är dock att hitta kvalificerad arbetskraft som gör det möjligt för dem att expandera. Vi lägger också ner mycket kraft på att dra till oss investerare som skulle kunna förlägga sina verksamheter till Ljusdal.

Ett annat område som Stefan Wennerstrand och hans kolleger på Ljusdals kommun lägger mycket tid och arbete på är att få fler unga att stanna kvar i kommunen.

– Många lockas av storstaden, men jag tycker mig ha märkt att fler också väljer att stanna kvar här samtidigt som det också finns tecken på en omvänd flyttström, av människor som tröttnat på stress, höga bostadspriser och p-böter i Stockholm och Uppsala. Förutom att det finns jobb här kan vi erbjuda en hög livskvalitet. Samhällsservicen är god, priset för bostäder en bråkdel jämförelsevis och friluftslivet är rikt med närhet till det mesta, såväl fjäll och skog som hav.

– Så förutsättningarna för en fortsatt positiv utveckling är goda. Jag vet att många företagare i kommunen delar den synen och ser på framtiden med stor tillförsikt, avslutar Stefan Wennerstrand.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se