Lilla Arjeplog sätter stort avtryck på världskartan

Arjeplogs kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Norrbottens län. På andra respektive tredje plats kommer Gällivare och Piteå kommuner.

Arjeplog i Norrbottens inland, strax söder om polcirkeln, är till befolkning sett, drygt 2 700 invånare, en av de minsta kommunerna i Sverige. Men till ytan är den en av de allra största, lika stor som halva Belgien.

Det skapar särskilda förutsättningar för näringslivet.

– Vi har få stora företag i kommunen, men vi har många mycket duktiga småföretagare. Och det klarar vi oss bra på, säger Lotta Lestander, VD för det kommunala näringslivsbolaget Argentis, som fått sitt namn av den silvergruva som fanns här på 1600-talet.

Men det är inte riktigt hela sanningen.

Arjeplog är känt i hela världen. Det är hit som biltillverkare från världens alla hörn kommer för att testa sina nya bilmodeller, tekniska lösningar och nya komponenter.

Det är det hårda arktiska klimatet som får bilmärken som till exempel Mercedes, Volvo, Fiat, Toyota, Hyundai och Renault att år efter år återvända till Arjeplog för tuffa tester av traditionella motorer, elmotorer, bromssystem, värmesystem och mycket annat.

– Runt testverksamheten har det vuxit fram ett antal företag och nya tillkommer kontinuerligt, berättar Lotta Lestander. Testverksamheten skapar i sig många arbetstillfällen, men gör också att andra företag inom framför allt tjänste- och servicesektorn får underlag att utvecklas och växa.

Om testverksamheten är ett ben som näringslivet i Arjeplog står på är besöksnäringen ett annat. Den fantastiska naturen lockar året runt. På senvåren, sommaren och hösten med vandring, jakt och fiske. Och på vintern med skidåkning och skoterkörning.

– Det gör att vi har många besöksnäringsföretag, en del som är inne på sin femte ägargeneration, som arbetar med att ge våra besökare fina upplevelser. Sammantaget har vi ungefär 2 800 kommersiella bäddar vilket betyder att alla vi som bor här kan ta in på hotell en natt och ändå kommer det att finnas sängar över.

Lotta Lestander tycker också att det är på sin plats att lyfta fram den entreprenörsanda som finns bland invånarna i kommunen.

– Vi ligger högt när det gäller nyföretagande och extra glädjande är det att det just nu är många ungdomar som väljer att starta eget, säger hon. Det tolkar vi som att de vill stanna kvar och bilda familj här, vilket är viktigt eftersom våra ungdomar är viktiga i vår strävan att ändra trenden gällande den befolkningsminskning som sker i Norrbotten.

– Det finns också en mentalitet här bland våra företagare att inget är omöjligt. Dessutom en hjälpsamhet bland invånarna som jag tror inte finns överallt. Alla som bor här vet att vi är beroende av varandra och att det är viktigt att vi försöker samarbeta. Det är så nya företag och nya arbetstillfällen skapas.

För framtiden hoppas Lotta Lestander på att fordonsindustrins testverksamhet ska fortsätta att utvecklas, och mycket tyder på det.

– Vi ser att det finns ett intresse bland företag som vill etablera sig i Arjeplog och det är naturligtvis extra roligt att ryktet om vår kommun sprider sig, inte bara i Sverige utan även utomlands.

För besöksnäringen ser hon också en positiv utveckling.

– Arjeplog ligger längs med Silvervägen som går mellan Skellefteå och Bodö i Norge. Vägen räknas som en av Sveriges vackraste turistvägar och lockar redan i dag många som framöver skulle kunna bli många, många fler. Framför allt med tanke på hur mycket det finns att se, göra och uppleva i vår fantastiska fjällvärld, avslutar Lotta Lestander.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se