Lidingös företag nyanställer minst i Sverige

Andel företag som nyanställer

Flera rika Stockholmskommuner återfinns bland de kommuner i landet där företagen nyanställer allra minst. Lidingös företag kommer allra längst ned på listan, som kreditupplysningsföretaget Syna sammanställt. Även Danderyd, Täby och Vaxholm finns på listan över de tio kommuner i Sverige där företagen anställer minst.

– Arbetstillfällen är ett viktigt mått på tryggheten i samhället. Ser vi på hur många företag som nyanställer varje år så är det lätt att förstå vad som skulle hända om alla företag i Sverige anställde en person till. Då skulle vi inte ha någon arbetslöshet alls. Den största insatsen som företagen kan göra för samhället är att anställa fler människor, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

Syna har jämfört alla län och kommuner i Sverige för att se var företagen nyanställer mest.

– Vi har tagit bort orter där det bara finns ett fåtal företag eftersom de blir så känsliga för enskilda händelser. Resultatet visar att det är mycket stora skillnader mellan kommunerna, förklarar Kerstin Andersson, indataansvarig på Syna.

På Lidingö var det bara 6,23 procent av företagen som anställde under 2016, den lägsta siffran i hela landet. Mest villiga att anställa är företagen i Bromölla där 18,41 procent nyanställde under året.

– Det är anmärkningsvärt att så många välbeställda kommuner i hela landet placerar sig långt ned på listan samtidigt som deras företag uppvisar stora vinster. Många av bolagen som finns på de orterna är finansbolag eller rena holdingbolag. Deras funktion är att skapa vinster för ägarna, inte att skapa arbetstillfällen, säger Harald Stjerna.

Genomsnittet för landet är att 12,94 procent av företagen nyanställde under året. Det län som stod för den största tillväxten när det gäller nyanställningar var Örebro medan Gotlands län återfinns i botten.

– Att det råder högkonjunktur i landet betyder inte att det påverkar lika mycket överallt. Det finns också regionala och lokala konjunkturer som påverkas mycket av vilken typ av företag som finns i området. Stora tillverkningsföretag som det går bra för drar med sig många underleverantörer och gör därmed att hela bygden växer och behöver nyanställa, säger Harald Stjerna.

Se de 10 kommuner som anställde mest och de 10 som anställde minst.

Se hur stor andel av företagen som anställde i varje län.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se