Kungsör har perfekt läge för tillväxt i expansiv region

Kungsörs kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Västmanlands län. På andra och tredje plats kommer Sala respektive Hallstahammars kommuner.

Det är andra året på de tre senaste som Kungsörs kommun lägger beslag på första platsen i Bästa Tillväxt i Västmanlands län.

– Bakom den positiva utvecklingen som vi haft under flera år nu finns ett ambitiöst arbete bland kommunens företagare. Vi är en kommun som karaktäriseras av framför allt mindre företag även om vi även har några lite större. Här finns också av tradition en stark entreprenörsanda, säger Ida-Maria Rydberg som är näringslivschef i kommunen.

– Därför är det också främst alla företagare och deras medarbetare som ska ta åt sig äran för att vi får den här utmärkelsen för andra gången på kort tid. Det sporrar både oss i kommunen och säkert även näringslivet att fortsätta vårt arbete att göra Kungsör till en bra kommun att driva företag i.

Det finns många kurvor som pekar uppåt i Kungsör. Främst, som konstaterats, att det befintliga näringslivet utvecklas i positiv riktning. Men också att nyföretagandet i kommunen är stort.

– Att många vågar ta steget är extra glädjande, fortsätter Ida-Maria Rydberg. Att gå från en anställning till att stå på egna ben är en omställning som kräver mod och framför allt en bra affärsidé. Vi har ett finns samarbete med Nyföretagarcentrum som har rådgivning med våra nystartare.

– Det är också spännande att se att nyföretagandet omfattar många olika branscher, allt från traditionella hantverksyrken till nya, serviceinriktade företag till företagande med inriktning på digitalisering.

En annan kurva som också pekar uppåt är antalet invånare i Kungsör, som ökar.

– Vi är näst bäst i hela länet, både i numerär och i procent räknat, konstaterar Ida-Maria Rydberg. Framför allt handlar det om barnfamiljer som vill bosätta sig här, eftersom vi kan erbjuda en trygg och trivsam uppväxtmiljö, bra barnomsorg, skolor och annan service.

– Vi har också många hemvändare som kommer tillbaka efter att ha pluggat och skaffat sig arbetslivserfarenhet som kommer väl till pass i kommunens näringsliv. Många företag letar efter både hög kompetens och framför allt rätt kompetens.

Inför framtiden är Ida-Maria Rydberg hoppfull. Hon menar att det finns goda skäl till tillväxt i Kungsör under kommande år.

– Ett starkt vägande skäl till min optimism är att vi finns just här – i Mälardalen som är en av de snabbast växande ekonomiska motorerna i landet.

– Med en timme till Stockholm och runt 40 minuter till Västerås har vi alla möjligheter att vara en del av den växande kakan som genereras i regionen. Närheten till Eskilstuna och Örebro talar också för en positiv utveckling inte minst som båda städerna utvecklats till logistiknav och vi kan komplettera genom hög tillgänglighet både när det gäller godstransporter på väg och järnväg.

Ett annat område där Kungsör förväntar sig skapa tillväxt och nya företag är inom besöksnäringen.

– Den är fortfarande förhållandevis outvecklad. Kungsör har fantastisk natur med djupa skogar, Mälarstrand och vattendrag som är som gjorda för friluftsaktiviteter av olika slag. Även här tror jag att närheten till bland annat Stockholm kan ha positiv inverkan, summerar Ida-Maria Rydberg.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se