Kronofogden räknar med över 100 000 nya skuldsatta


Drygt två av tio uppger att de har fått sämre privatekonomi efter utbrottet av corona. Ungefär lika många räknar också med en försämring det kommande halvåret. Värst drabbade är arbetslösa, egenföretagare och ensamstående föräldrar. Det visar en ny undersökning från Kronofogden.

Än så länge ser Kronofogden inte fler privatpersoner i sina register. Men myndigheten räknar ändå med över 100 000 fler skuldsatta de kommande åren.

– Vi behöver gå tillbaka till krisen i början av 1990-taket för att hitta en lika dramatisk situation. Risken är stor att vi nu står inför en liknande utveckling, säger Christina Gellerbrandt Hagberg, rikskronofogde.

Den undersökning som hon refererar till gjordes av Kronofogden under andra hälften av april. Då uppgav, sett till situationen den senaste månaden och en prognos för de närmaste sex månaderna, 21 procent av de tillfrågade att deras ekonomiska situation försämrats och 23 procent att den kommer att försämras.

Egenföretagare, arbetslösa och ensamstående föräldrar anser i större utsträckning än andra att deras ekonomiska situation har blivit sämre den senaste månaden. Och de uppger även i högre grad att situationen kommer att försämras de kommande sex månaderna. Drygt var tredje ensamstående förälder saknar dessutom en buffert för att skydda sin ekonomi mot oförutsedda händelser och utgifter.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se