Krokom växer med sina småföretagare

Krokom vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Krokom är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Jämtland. Det är första gången som Krokom vinner Bästa Tillväxt men kommunen har haft flera höga placeringar de senaste åren.

– Våra företag finns över ett stort geografisk område, vilket är en stor utmaning för dem. Därför är det extra roligt att se att det går så bra för dem. Vi har känt att det varit en positiv spiral i några år när vi varit ute och träffat företag. Många investerar och känner att de har medvind så förstaplatsen känns som ett skönt kvitto på att de verkligen lyckas, säger Anna-Carin Svedén, näringslivschef i Krokom.

Krokom har stora delar av sitt näringsliv i den södra delen av kommunen, i tillväxtstråket mellan Östersund och Åre. Men även företagen tio mil norrut, i den verkliga glesbygden, växer. 2014 fick dock kommunen en motgång när den största privata arbetsgivaren Andritz Hydro tvingades säga upp en tredjedel av personalstyrkan.

– Men samtidigt som de varslade så nyanställde andra. Det var ett bakslag, men vi fruktade att det skulle bli värre. Vårt näringsliv är väldigt diversifierat med många små företag i många olika branschen, därför blir det inte särskilt konjunkturkänsligt. De tuffar på även i lågkonjunktur, säger Anna-Carin Svedén.

Krokoms kommun har gjort egna undersökningar om hur företagen har utvecklats från 2010 till 2015 och kan bekräfta siffrorna från Bästa Tillväxt, kommunens företagare har en högre tillväxttakt än riksgenomsnittet.

– Vi har en väldigt positiv kurva nu. 2015 kände vi fortfarande av effekterna av Andritz varsel, men sedan har det gått väldigt bra igen. Från kommunens sida är vår ambition att jobba så nära företagen som möjligt och fånga upp deras behov väldigt tidigt. Vi kan inte göra allting som kommun, men det minsta vi kan göra är att lotsa dem rätt i de olika stödsystem som finns, säger Anna-Carin Svedén.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se