Krisartad julhandel skapar problem

Julhandeln blev inte den tröst som många butiksägare hade hoppats på, efter flera månader av svag försäljning. I december minskade detaljhandelns försäljningsvolym med hela 8 procent jämfört med året dessförinnan. Ökat antal konkurser är att vänta.

Enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån minskade julhandeln med 8 procent förra året och december blev därmed inte det halmstrå som många inom handeln hoppats på.

Julen och försäljningen under december är den viktigaste månaden för handeln. Inte heller mellandagsrean gav någon knuff uppåt. Även volymerna minskade och utsikterna för våren 2023 ser därför fortsättningsvis ut att gå i moll.

Handeln är utan tvekan pressad, konstaterar Karl Stjerna. Handeln är också en av de första branscher som märker av en annalkande lågkonjunktur när hushållen håller allt hårdare i plånboken.

Att handeln går dåligt är också oroande ur en annan synvinkel. Handeln är en av näringslivets största arbetsgivare med runt 600 000 anställda personer, varav många arbetar deltid. Redan nu syns också en ökning av antalet varsel om uppsägning.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se