Kraven hos Kronofogden historiskt höga

Det sammanlagda beloppet i kraven på obetalda skulder som skickas till Kronofogden är högre än någonsin visar ny statistik från myndigheten. Framför allt är det antalet krav på mellan 100 000 och 500 000 kronor som ökat markant, plus 22 procent jämfört med förra året.

Det är tydligt att skulder kopplade till lån utan säkerhet driver upp siffrorna, säger Andrea Gleerup som är enhetschef på Kronofogden. Fram till den sista juni år handlar det om 15 400 krav i det nämnda intervallet. Bakom ökningen står banker, kreditföretag och bolag som köper gamla skulder.

– Det tyder på att kreditgivarna behöver göra noggrannare bedömningar av människors ekonomi innan de beviljar lån. Det här är en oroande trend, säger Andrea Gleerup.

Totalt fick Kronofogden in närmare 580 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsförelägganden. Kravens sammanlagda skuldbelopp har ökat med 12,7 procent till drygt 9 miljarder kronor – det högsta någonsin.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se