Krav på bättre kreditprövning

Stora lån växer men de minsta lånen växer snabbare. Resultatet blir att flera låntagare får problem att betala kort efter att lånen beviljats.

Därför menar Finansinspektionen (FI) att långivarnas kreditprövningar inte fungerar som de ska och därför ser FI nu över riktlinjerna. Framför allt är det konsumtionslånen som växer kraftigt. De utgör bara en femtedel av hushållens totala lån, men står för över hälften av hushållens lånebetalningar.

FI:s kartläggning visar att stora konsumtionslån, över 250 000 kronor, har ökat mycket de senaste åren. Samtidigt har små kort- och kontokrediter samt fakturaköp ökat ännu snabbare, från 4 miljarder kronor till mer än 50 miljarder kronor de senaste tio åren. Många låntagare använder dessutom nya lån för att lösa gamla lån.

Trots att många av lånen är små visar kartläggningen att många låntagare får betalningsproblem. Det är 4,5 procent av nya låntagare som får ett inkassokrav under lånets första månader, vilket är en tydlig indikation på svag återbetalningsförmåga. För låntagare under 25 år var andelen 8 procent.

Som en följd av detta anser FI att kreditgivarnas låneprövningar behöver förbättras samtidigt som man kommer att granska de företag som har en stor andel låntagare som går till inkasso i större utsträckning under 2021.

De nya riktlinjerna ska vara klara till sommaren 2021.

Läs mer på Finansinspektionens hemsida

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se