Kraftigt minskat antal konkurser första kvartalet 2022

Konkurserna minskade i Sverige, både i mars och sett till årets första kvartal. Det visar aktuell statistik.

Konkurserna på riksnivå minskade med 10 procent under årets första kvartal jämfört med samma period ett år tidigare.

– Jämfört man dessutom med hur det såg ut för två år sedan, då Coronapandemin härjade som värst, är förändringen anmärkningsvärd, säger Karl Stjerna, VD på Syna. 2020 gick 1 705 svenska företag i konkurs jämfört med 1 490 under 2021. I år stannade antalet vid 1 344.

Även under mars har antalet konkurser fortsatt att minska. Sammantaget tvingades 495 företag att ge upp jämfört med 565 i mars 2021.

– Mycket tyder på att vi kan lägga det värsta bakom oss även om vissa branscher fortfarande brottas med problem. Flest konkurser i mars skedde inom restaurangbranschen, men även mindre och medelstora företag inom byggsektorn har det fortsatt tufft, fortsätter Karl Stjerna.

Hur utvecklingen framöver kommer att bli är som alltid vanskligt att sia om. En kvalificerad gissning talar dock för att konkurserna kommer fortsätta att minska.

– Samtidigt finns det naturligtvis orosmoln som kan äventyra den positiva utvecklingen hittills i år. Ett är givetvis hur utvecklingen i det pågående kriget i Ukraina fortskrider och vad det kan få för konsekvenser. Ett annat är hur räntorna utvecklas. För företag med hög belåning kan det bli problem om räntorna stiger, vilket Riksbanken indikerat att de ska göra. Hur energipriserna utvecklas har också stor inverkan på flera branscher, exempelvis transportsektorn.

– Men låt oss hoppas att den positiva inledningen på året håller i sig och att konkurserna fortsätter att minska, avslutar Karl Stjerna.

Se listan på alla konkurser:
https://kreditrapporten.se/konkurser-mars-2022

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se