Kraftigt höjda hyror riskerar slå ut många butiker

Många butikshyror höjs som en följd av den indexering som följer av inflationen. Enbart för 2023 utgör indexklausulen i hyresavtalen att hyrorna räknas upp med 10,9 procent.

Det är många butiksägare som bävar inför framtiden. Höjda hyror, dyrare löneavtal och knivskarp konkurrens från e-handeln är tre exempel på utmaningar som möter den traditionella butikshandeln och som riskerar många verksamheters överlevnad. Redan nu gapar många butikslokaler tomma i många stadskärnor.

Till detta ska också läggas att konsumenterna håller allt hårdare i plånboken och shoppar mindre, särskilt när det gäller sällanköpsvaror som exempelvis möbler, TV-apparater och bilar.

– Det är uppenbart att många företag inom handeln har det bekymmersamt och har det allt svårare att få intäkter och utgifter att gå ihop. Lönsamheten är många gånger låg och många har svårt att betala sina leverantörer, säger Karl Stjerna, VD på Syna.

Statistik över butikslokaler som finns från annonssajten Objektvision visar också att utbudet har ökat månad för månad en längre tid och nu ligger på den högsta nivån hittills under 2000-talet. Någon brist på butikslokaler finns inte längre.

Om utvecklingen fortsätter på samma sätt är risken uppenbar att många butiker kommer att slås ut och att de stora detaljhandelskedjorna kommer att dra ner på antalet butiker eller minska butikernas ytor, uppger Svensk Handel.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se