Konkurserna ökar dramatiskt

Antalet konkurser i Sverige fortsätter att vara stort. I januari gick 641 företag i konkurs. Det är en ökning med 61 procent jämfört med januari förra året.

Det är uppenbart att många företag har det fortsatt mycket besvärligt. Trenden med ett stort antal konkurser under hösten fortsatte i januari.

– Utvecklingen är bekymmersam, säger Karl Stjerna, VD för Syna. Många företag kämpar för sin fortsatta existens. Ökningen i januari jämfört med samma månad förra året är 61 procent. Särskilt tufft är det för företag inom restaurangbranschen och inom byggsektorn, men även för handeln är det kämpigt efter en julhandel som blev en rejäl besvikelse för många. Samtidigt ska man komma ihåg att ingen bransch är helt förskonad i det bistra konjunkturläge vi befinner oss i.

Många av konkurserna är koncentrerade till de tre storstadsregionerna. Stockholms län klarade sig något bättre än de båda andra med en ökning på ”bara” 45 procent. I Västra Götalands län med Göteborg ökade konkurserna med 112 procent och i Skåne län var ökningen 120 procent.

Småföretagartäta regioner som Kronobergs län, Jönköpings län och Hallands län klarade sig förhållandevis bättre liksom de båda nordligaste länen Västerbotten och Norrbotten.

– Det finns flera bakomliggande faktorer till det generellt höga antalet konkurser, menar Karl Stjerna. En är att hushållen drar ner på sin konsumtion när allt, som en följd av den höga inflationen, blivit mycket dyrare. Det gäller exempelvis mat, resor och inte minst el. En annan förklaring är försvagningen av den svenska kronan, en nedgång med runt 10 procent, som gjort att importerade varor ökat kraftigt i pris.

– Höjda räntor är en tredje faktor som nu fått ett genomslag, både bland privatpersoner och företag med lån. Dessutom påverkar det oroliga politiska läget och krig i vårt närområde negativt.

Ytterligare en förklaring till det höga antalet konkurser är att företag som tidigare fått ekonomiskt stöd och uppskov med att betala moms och andra skatter nu står inför det faktum att de ska återbetala dessa. Dessutom med en förhållandevis hög ränta, vilket många inte klarar av.

– Flera av dess företag skulle förmodligen ha gått i konkurs tidigare, men har klarat sig ytterligare en tid genom vad man skulle kunna kalla konstgjord andning.

– Min bedömning för framtiden, åtminstone i det kortare perspektivet, är att antalet konkurser kommer att vara fortsatt stort de närmaste månaderna. Man kan säga att det först kommer att bli sämre innan det så småningom kommer att bli bättre, avslutar Karl Stjerna.

Se listan på konkurser i ditt län:
https://kreditrapporten.se/konkurser-januari-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se