Konkurserna ökade kraftigt i Sverige i oktober

Konkurserna ökade kraftigt i Sverige i oktober

Allt fler företag börjar känna av den lågkonjunktur som uppenbarligen tycks vara på väg. Det framkommer med all tydlighet i antal konkurser bland aktiebolag som i oktober i år ökat markant jämfört med samma månad förra året.

I Sverige som helhet är ökningen 16,5 procent men med stora variationer i olika delar av landet. I Skåne län var ökningen hela 62,3 procent jämfört med förra året medan ökningen i de båda andra storstadsregionerna – Stockholms län och Västra Götaland – var 19,1 procent respektive 52,4 procent. Några av månadens största konkurser räknat i omsättning återfinns också i Stockholmsregionen. Län som Östergötland, Uppsala och Dalarna har dock klarat sig bättre jämfört med oktober 2018. Här har konkurserna, även om antalet i sig inte är så många, varit betydligt färre.

– Sammantaget visar det här på att allt fler företag börjar känna av den konjunkturnedgång som många talat om och som annan statistik visat. Hur utvecklingen kommer att bli framöver får framtiden visa, men det är ingen allt för kvalificerad gissning att fler företag kommer att få problem, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Branscher som tycks ha särskilt svårt är dels detaljhandeln, dels byggbranschen där både större och mindre aktörer drabbats. Även vissa företag inom tillverkningsindustrin börjar uppenbarligen få problem.

– Inom detaljhandeln är det främst allt tuffare konkurrens från e-handeln som nu ger utslag. När det gäller byggföretag brukar byggbranschen traditionellt ligga tidigt i konjunkturcykeln och därför är det inte förvånande att det är en sektor inom näringslivet som nu av allt att döma fått det allt tuffare.

Här kan du se listan på alla oktobers konkurser i:

Sverige

Blekinge
Dalarna
Gotland
Gävleborg
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Skåne
Stockholm
Södermanland
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Örebro
Östergötland

(Observera att Kreditrapporten.se även redovisar andra företagsformer än aktiebolag)

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se