Konkurserna minskar kraftigt i Sverige

Antalet konkurser i Sverige i juli var de lägsta på fem år. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Konkurserna i Sverige fortsätter att minska. I juli gick 351 företag i konkurs och det är den lägsta siffran på fem år. Jämfört med förra årets julisiffror är det en minskning med 20 procent. Flest konkurser skedde inom restaurang- respektive och byggbranschen, två sektorer som ofta ligger i topp.

Se listan på alla AB som gått i konkurs:
https://kreditrapporten.se/konkurser-juli-2022

Sammantaget hade de i juli konkursade företagen en omsättning på närmre en miljard kronor, enligt företagens senaste inlämnade årsredovisningar. I samband med konkurserna förlorade också 732 personer jobbet, vilket är färre än föregående juli då 1 034 arbetstillfällen försvann.

– En förklaring till det minskade antalet konkurser nu är att det tidigare skett en omfattande utslagning av finansiellt svaga företag, som inte kunde mobilisera tillräckligt med resurser för att överleva när Coronapandemin grasserade som värst, säger Karl Stjerna, VD på Syna.

– Hur många av dessa som ändå skulle tvingats ge upp är svårt att sia om. En del hade med största säkerhet gjort konkurs ändå, medan andra drabbades oförskylt när ekonomin i stort gick på sparlåga eller när kunderna helt och hållet försvann. Utan tvekan har marknaden så att säga sanerat sig själv.

Om hur utsikterna ser ut inför framtiden, menar Karl Stjerna, att det är svårt att veta med bestämdhet. Men han konstaterar samtidigt att det finns en hel del orosmoln på den finansiella himlen som kan ställa till med betydande problem.

– Sverige liksom stora delar av västvärlden befinner sig i en lågkonjunktur. Hur långvarig och djup den kommer att blir är helt och hållet avgörande. Stigande inflation, som gör att hushållen får sänkt köpkraft, samt höjda räntor kommer helt klart att påverka många företags utveckling.

– För så gott som alla kommer boendekostnaderna att öka och det slår framför allt mot de hushåll som har lägst marginaler. Vi ser redan att bostadspriserna är på väg ner. Det gäller såväl småhus som bostadsrätter. Även för de som bor i hyresrätt kommer räntehöjningarna att slå igenom med höjda månadshyror när fastighetsägarna måste kompensera sig för bland annat ökade räntor och uppvärmningskostnader, avslutar Karl Stjerna.

Se listan på alla AB som gått i konkurs:
https://kreditrapporten.se/konkurser-juli-2022

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se