Konkurserna har ökat 8 månader i rad

Konkurserna i Sverige fortsätter att öka för 8:e månaden i rad. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna i Malmö.

Konkurstrycket i Sverige är fortsatt högt. I mars ökade konkurserna med 15 procent på riksnivå och det är därmed 8:e månaden i följd som konkurserna ökar jämfört med motsvarande period förra året. Totalt gick 568 företag i konkurs med en gemensam omsättning på över 2,8 miljarder kronor. Sammantaget gick också 1 717 arbetstillfällen till spillo.

– Ser man däremot till hela första kvartalet i år är utvecklingen har konkurserna under perioden ökat med drygt 31 procent, vilket indikerar att många företag har det besvärligt och att många kämpar för sin överlevnad, konstaterar Karl Stjerna, VD för Syna.

Hittills i år har 1 762 företag försatts i konkurs jämfört med 1 341 under förra året.

Konkurserna under mars är också ojämnt fördelade. I Västra Götalands län ökade konkurserna med 35 procent i mars medan ökningen i Skåne stannade på 9 procent. I Stockholms län minskade konkurserna med 2 procent.

– Hårt drabbade branscher är inte helt oväntat restaurangbranschen och byggsektorn, fortsätter Karl Stjerna. För restaurangerna rör det sig nog till stor del om att hushållen försöker dra ner på sina utgifter och då prioriterar man bort krogen.

– För byggbranschen handlar det mer om ett tvärstopp i maskineriet när allt mindre byggs som en följd av höjda räntor och ökad osäkerhet inför framtiden.

Även transportbranschen och företag inom assistans och städ har det kämpigt med flera konkurser spridda över hela landet.

Utvecklingen framöver är svår att prognostisera. Det mesta talar för nya finansiella åtstramningar med höjda räntor och osäkerhet inom bank- som byggsektorn, fortsätter Karl Stjerna.

– Mycket tyder på att det kommer att vara tufft ännu en tid framöver för många företag, särskilt de som nu ska betala tillbaka delar av det stöd de fått under Coronapandemin. För många handlar det helt enkelt om att övervintra i väntan på bättre tider.

Se listan på alla konkurser i Sverige och i din region:
https://kreditrapporten.se/konkurser-mars-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se