Julhandeln är de dåliga krediternas högtid

Julhandeln är de dåliga krediternas högtid enligt Harald Stjerna på kreditupplysningsföretaget Syna

Julhandeln är de dåliga krediternas högtid. Vi hetsas av reklamen att köpa allt fler och allt dyrare klappar och samtidigt berättar annan reklam hur enkelt vi kan få lån – utan att ens ha någon säkerhet. Även om villkoren står finstilt är det ingen ursäkt för att locka folk att låna pengar som man inte vet om de har råd att betala tillbaka.

Vi på Syna har granskat hur stor del av de privata skulderna hos Kronofogden som kommer från låneinstituten. Det visade sig att en tredjedel av ärendena gick att härleda till just den branschen. Att den är överrepresenterad är inte konstigt, ingen lyckas hundraprocentigt i sin kreditprövning. Men att så många och så små skulder går så långt är skäl att ifrågasätta om många lån borde skett över huvud taget.

Ett lån är som alla andra affärsuppgörelser, när allting fungerar som det ska så finns det två vinnare. När Kronofogden så ofta blir inblandad är den enda som tjänar något samma låneinstitut som uppenbarligen inte ägnar sig åt ansvarsfull kreditgivning. Trots att just det är vad Finansinspektionen kräver för att ge tillstånd.

Det är lätt att tycka att man inte ska låna pengar om man inte är helt säker på att man kan betala tillbaka dem, och räntan, när man lovat. Men särskilt i jul bygger så mycket på att vi ska göra av med pengar. HUI Research, tidigare Handelns Utredningsinstitut, har bestämt att årets julklapp är en elcykel. Att hitta en sådan för under 10 000 kronor är betydligt svårare än att hitta en för över 50 000 kronor.

Vem har råd med det som julklapp? Jo, lösningen finns i nästa annons. Låna pengar av oss! Lätt, snabbt, ingen säkerhet behövs, gör inget om du har betalningsanmärkningar, bara låna! Då är det inte så lätt att stå emot. Du behöver ju inte betala tillbaka förrän nästa år. Det vill säga, om ett par veckor.

De annonserna riktar sig direkt till den som egentligen inte har råd att betala tillbaka lånen. Därför är de lånen också dyra eftersom låneinstitutet tar extra betalt för riskfyllda lån. Affärsidén håller eftersom tillräckligt många betalar tillbaka förr eller senare, helst efter lite påminnelseavgifter och straffräntor. Kronofogden blir inte ett nödvändigt ont utan en del av affärsupplägget.

I den situationen är det helt fel att skylla allting på den som inte borde ha tagit något lån. Systemet är viktat så att låntagaren är i underläge så fort pengarna har betalats ut, Kronofogden tar ingen hänsyn till om det är någon som tjatat om att få låna ut pengar trots att personen inte är kreditvärdig.

Vi här på Syna arbetar för att alla ska känna sig säkra när en affär blir av. En kreditupplysning eller en kreditklassning ger aldrig hela bilden av en person eller ett företag, men det är en stark indikation som bygger helt och håller på fakta. Det är vår affärsidé, att hjälpa våra kunder att göra trygga affärer som alla tjänar på.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se