Julbordet rusar i pris

Julbordet blir ännu dyrare, även i år. De flesta av de klassiska favoriterna som sillen, skinkan, laxen och ålen kostar betydligt mer än för ett år sedan, visar statistik från Statistiska Centralbyrån.

Priserna på sill och gravad lax har ökat med 25 respektive 32 procent. Julskinkan har blivit 6,7 procent dyrare, jämfört med i fjol. Julskinkan har blivit 6,7 procent dyrare medan nötter och choklad har blivit 6,7 respektive 15,9 procent dyrare. Även ägg har gått upp med 15,8 procent. Mest av allt har apelsiner ökat, upp med hela 72,3 procent.

En liten tröst är dock att potatisen endast ökat med 0,9 procent och att julsnapsen bara kostar 3,8 procent mer i år än förra julen.

Livsmedel är nu generellt sett 26 procent dyrare än i november 2021.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se