Gnosjö tar hem Bästa Tillväxt för sjätte gången i Jönköpings län

Gnosjö kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Jönköpings län. På andra respektive tredje plats kommer Tranås och Gislaveds kommuner.

Den berömda Gnosjöandan lever i högsta tänkbara välmåga. För inte mindre än sjätte året i rad och sammanlagt åtta gånger har kommunen tagit hem förstaplatsen i Bästa Tillväxt i Jönköpings län.

– Förklaringen är enkel, menar Katrin Svensson, näringsutvecklare i kommunen. Vi har helt fantastiska företagare och en entreprenörsanda som aldrig slutar att förvåna.

– Företagandet i Gnosjö präglas hela tiden av att se möjligheter i stället för problem parat med en viss försiktighet. Det finns alltid en lösning. Lyckas man inte första gången tar man nya tag tills man uppnått sin målsättning. Det är aldrig tal om att ge upp när allting är möjligt bara man anstränger sig lite till.

– En annan sak som bidrar är att det finns en generositet företagen emellan. Kan man inte själv tipsar man gärna om någon annan som kan åta sig uppgiften. Dessutom värnar man alltid kvalitet och pålitlighet, fortsätter hon.

– Man gläds också lika mycket åt andras framgångar som sina egna. Det skapar ett gott klimat som kommer alla till del.

En annan sak som präglar mycket av företagandet i Gnosjö, menar Katrin Svensson, är att man lägger undan under de goda åren, för att vara beredda när sämre tider kommer.

Det gäller också under den rådande konjunkturnedgången till följd av Coronapandemin.

– Många har också dragit lärdom av det som hänt under tidigare lågkonjunkturer och förstått hur viktigt det exempelvis är att inte vara beroende av en enda stor kund.  

– Här finns också en förståelse för att duktiga medarbetare är ett företags kanske viktigaste tillgång och därför drar man sig också i det längsta innan man varslar om uppsägning. Många företag satsar dessutom på kompetensutveckling i sämre tider så att man står starka den dag det vänder igen, fortsätter Katrin Svensson.

– Generellt kan man också säga att arbetslösheten i kommunen är låg nu liksom den alltid har varit.

Även om det går bra för näringslivet i Gnosjö finns det hela tiden saker att förbättra och där vill kommunen gärna vara med och bidra.

– Många företag i kommunen har svårt att hitta rätt kompetens. Det är ett stort problem som hela tiden finns på dagordningen. För att råda bot på det jobbar vi kontinuerligt tillsammans med företagen med kompetensutveckling och från kommunens sida gör vi allt för att göra Gnosjö mer attraktivt och tillgängligt, förklarar Katrin Svensson.

– Bostadsbristen är ett annat problem och där jobbar vi för fullt tillsammans med näringslivet för att utveckla nya bostadsområden med både villor och lägenheter. Ett annat område där vi måste bli bättre handlar om kollektivtrafiken som måste passa pendlare till exempelvis Jönköping och Värnamo.

Inför framtiden är Katrin Svensson full av optimism. Många har varnat för att teknikskiften och internationell konkurrens kan skapa framtida problem för många företag, inte minst de som är underleverantörer till större företag.

– Jag vill ändå påstå att våra företag står starka. Många har redan gjort en omställning för att kunna hänga med i konkurrensen och andra är mitt uppe i arbetet. Samtidigt vet vi att det också finns en stark innovationskraft i Gnosjö och ur den brukar det uppstå nya framgångsrika företag, sammanfattar hon.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se