Fortsatt många konkurser i Sverige

Graf över konkurser i Sverige och antalet företag och ab som gått i konkurs under juli och antalet konkurser varje månad sedan 2020.

Konkurstrycket är fortsatt högt. I juli ökade konkurserna med 16 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar statistik från Kreditupplysningsföretaget Syna.

Det finns inte mycket som talar för att konkurstrycket ska bedarra inom den närmaste tiden.

– Utvecklingen är fortsatt mycket besvärlig, säger Karl Stjerna, som är VD för kreditupplysningsföretaget Syna. Under årets 7 första månader har konkurserna ökat med 42 procent.

– I juni dämpades visserligen ökningstakten och ökningen stannade på 4 procent men i juli har den tagit fart på nytt med en uppgång på 16 procent jämfört med juli förra året. Så trenden är, som jag ser det, fortsatt negativ i sin helhet.

Det är framför allt i de tre storstadslänen som konkurstrycket är omfattande. I industritäta Västra Götaland ökade konkurserna med hela 54 procent och i Skåne län med 34 procent. I Stockholms län var ökningen mer dämpad, upp med 9 procent. I småföretagartäta Jönköpings län ökade konkurserna också kraftigt. Här var ökningen 64 procent i juli jämfört med samma månad förra året.

Bakom de dystra siffrorna ser Karl Stjerna fler förklaringar. En är att vi befinner oss i en lågkonjunktur, där vi förhoppningsvis sett botten. En annan är att många företag som under pandemin fick skatteanstånd nu inte mäktar med att betala det man är skyldig staten.

En tredje förklaring är att allt fler företag börjar få likviditetsbrist när man efter en lång tid tömt sina likvida tillgångar, fortsätter Karl Stjerna.

Inför det närmaste halvåret är han fortsatt pessimistisk.

– Historiskt vet vi att konkurserna brukar ta fart igen under höstmånaderna eftersom sommaren är en prövningarnas tid för många företag. Kostnaderna för att driva företaget är de samma under sommaren som under övriga året, medan intäkterna i många fall sjunker avsevärt, framhåller Karl Stjerna.

I topp i konkursstatistiken ligger restauranger tätt följt av företag inom byggbranschen och angränsande verksamheter, som fortsatt har det mycket ansträngt.

– Vi kan också notera att företag inom näthandeln numera allt oftare dyker upp i konkursstatistiken, vilket kan förklaras med att många nätföretag under senaste året fått se en minskad försäljning, när kunderna håller allt hårdare i pengarna.

– Exakt vad som krävs för att vända den negativ utvecklingen är svårt att veta. Men klart är att det behövs någon form av positiva signaler. En sådan skulle kunna vara de räntesänkningar som Riksbanken aviserat kan komma under hösten.

– Det skulle betyda mycket för både företag och hushåll och för att få igång hjulen igen.

Se alla konkurser och mer statistik på Kreditrapporten.se:
https://kreditrapporten.se/konkurser-juli-2024

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se