Fler obetalda skulder hamnar hos Kronofogden

Allt fler obetalda räkningar skickas till Kronofogden. Skuldbeloppet ökar snabbt och är nu det högsta någonsin. Det visar ny statistik för årets första sex månader.

Det märks nu allt tydligare att många har svårt att få pengarna att räcka. Kronofogden får ta emot allt fler krav och betydligt högre skuldbelopp jämfört med tidigare år.

I första hand handlar det om räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el. Det är en oroande utveckling.

Skuldbeloppen i kraven har dessutom blivit allt högre under flera års tid och nu accelererar utvecklingen. Jämfört med första halvåret 2022 har det totala skuldbeloppet ökat med 3,8 miljarder kronor, eller 35 procent, till 14,6 miljarder kronor – den högsta siffran någonsin.

Skulder mellan 100 000 och 500 000 kronor har ökat med 2 miljarder kronor jämfört med första halvåret 2022, vilket är mer än hälften av den totala ökningen av skuldbeloppet. Ofta är dessa skulder kopplade till olika typer av lån utan säkerhet. Bakom ökningen står banker, kreditföretag och bolag som köper förfallna skulder.

Ett skäl till den negativa utvecklingen är att långivarna inte alltid gör tillräckligt bra bedömningar av människors ekonomi innan de beviljar ett lån.

Nästan hälften av det totala antalet skulder är på mindre än 3 000 kronor, inklusive avgifter.

En mindre skuld växer snabbt med ränta på ränta, och det kan i förlängningen bli starten på en långvarig skuldsättning.

För den som har svårt att få ekonomin att gå ihop är det viktigt att vara aktiv och agera direkt för att minska konsekvenserna och undvika att skulderna skickas till Kronofogden.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se