Färre vågar starta företag

I januari minskade nyföretagandet med 12 procent jämfört med samma månad förra året. Totalt startades det 5 679 nya aktiebolag i landet jämfört med 6 488 nya under januari 2022.

– Att nyföretagandet går ner är inte så märkligt i oroliga tider med dystra framtidsutsikter, förklarar Karl Stjerna, VD på Syna. Däremot är det bekymmersamt om det blir en långvarig trend.

– Sverige behöver nya företag särskilt som de små och medelstora företagen är ryggraden i den svenska ekonomin och sysselsätter en stor del av de som finns i den privata sektorn. Bland de nystartade företagen finns också något eller några av framtidens stora företag.

Se statistik i ditt län:
https://kreditrapporten.se/nystartade-foretag-januari-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se