Färre startar företag igen

November blev på återigen en dyster månad när det gäller nyföretagande i Sverige. Antalet nya aktiebolag minskade med 17 procent jämfört med samma månad 2022.

Under november startades det 4 271 nya aktiebolag i Sverige, vilket ska jämföras med 5 152 ett år tidigare. Det innebär att 17 färre antal aktiebolag startades under månaden.

– Ser man till utvecklingen hittills i år är det också dyster läsning, konstaterar Stefan Sandgren, statistikansvarig på Syna. Även ackumulerat har det skett en minskning med 17 procent från 53 724 nya aktiebolag fram till och med november att jämföra med 44 376 bolag så här långt i år.

– En förklaring till den låga siffran är naturligtvis de osäkra tider som vi är mitt uppe i, fortsätter han. Benägenheten att ta risker minskar och människor slår i stället vakt om en fast anställning.  

Flest nya företag startades, inte förvånande, i Stockholms län med 1 337 företag, följt av Västra Götalands län med 715 och Skåne län med 519. Många företag såg också dagens ljus i Östergötlands län, Uppsala län, Hallands län, Kronobergs län och Västernorrlands län.

Flest företag startades med inriktning mot olika konsulttjänster och inom IT-sektorn.

Se alla nystartade företag:
https://kreditrapporten.se/nystartade-foretag-november-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se