Färre nya aktiebolag startades i januari

I januari i år startades det färre nya aktiebolag i Sverige än under samma månad förra året. Totalt bilades 5 330 nya aktiebolag i år jämfört med 5 787 bolag i januari 2020. Alltså en minskning med 457 företag.

– Skillnaden är inte så stor och det finns säkert olika förklaringar till att utfallet blivit lägre i år, konstaterar Harald Stjerna, partner på Syna.

En förklaring är att aktiekapitalet sänktes från 50 000 till 25 000 kronor vid förra årsskiftet. Det bidrog säkert till att många valde att starta. En annan förklaring till årets lite lägre siffra är säkert ett resultat av den pågående Coronapandemin och oron kring den ekonomiska utvecklingen framöver.

– Flest nya företag startades inte helt oväntat i de tre storstadslänen – Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län. Men också i Östergötlands län, Hallands län, Uppsala län och Jönköpings län startades det med tanke på befolkningsmängd många nya aktiebolag. Därutöver startades det också många enskilda firmor och handelsbolag.

– Det här visar att det fortsatt finns en stark optimism ute i samhället och att många är beredda att starta egna verksamheter för att förverkliga sina idéer. Det är positivt om något, understryker Harald Stjerna.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se