Färre har skulder men desto större


Antalet personer med skulder hos Kronofogden minskar för fjärde året i rad. Inte sedan 1991 har antalet skuldsatta varit så få. Samtidigt fortsätter den sammanlagda skulden att öka. Vid årsskiftet fanns 397 161 personer registrerade hos Kronofogden, en minskning med 16 751 personer.

– En förklaring är att skulderna till staten minskat, främst som en följd av att radio- och TV-avgiften avskaffats, men också på grund av färre får fordonsskulder och skulder för underhållsstöd. Den relativt starka konjunkturen, att fler har arbete, är en annan bidragande orsak liksom det låga ränteläget, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Samtidigt som antalet skuldsatta minskar fortsätter den sammanlagda skulden att öka. Från 81,5 miljarder kronor 2018 till 82,7 miljarder 2019. Medianskulden är 58 379 kronor. Värt att notera i sammanhanget är också att två av tre skuldsatta hos Kronofogden är män.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se