Differentierat näringsliv är Mönsterås styrka

Mönsterås vinner Bästa Tillväxt 2019

Mönsterås kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Kalmar län. På andra respektive tredje plats kommer Torsås respektive Nybro.

Mönsterås är en liten kommun med bara 13 500 invånare. Ändå finns det ett blomstrande näringsliv som under senare år utvecklats väl.

– Störst är skogsföretaget Södra med över 600 anställda, men de flesta företagen är mellan 1 och 100 anställda, säger Thomas Svensson, VD för kommunens näringslivsbolag Muab (Mönsterås Utveckling AB).

– I kommunen finns ett väl differentierat näringsliv med många välskötta, medelstora företag. Det är också den främsta anledningen, som jag ser det, till att vi vunnit priset Bästa Tillväxt. Så allt beröm till våra företagare som gör ett fantastiskt jobb.

 

Ungefär 25 procent av företagen i Mönsterås kommun är verksamma inom tillverkningsindustrin. Och då handlar om allt från företag som är specialister på att komprimera avfall i sopbilar till företag som bygger blodgivarbussar eller på annat sätt är underleverantörer till fordonsindustrin. Andra företag tillverkar kakelugnar, designar och tillverkar möbler och hyr ut campingplatser.

Thomas Svensson pekar på ytterligare framgångskriterier.

– En är helt klart att den högkonjunktur som vi nu haft under lång tid har gynnat tillverkningsindustrin. Men det är samtidigt något som gäller hela Sverige. Det andra, jag spontant kommer att tänka på, är den företagskultur som finns här.

– För alla företagare, vågar jag påstå, är det självklart att ställa upp och hjälpa varandra. Ett exempel på detta är att det görs mycket affärer mellan företagen i kommunen. Man värnar om det lokala och det skapar ett underlag för den kringservice som vi alla är beroende av oavsett om det handlar om hantverkstjänster, restauranger eller butiker.

 

Många skulle säga att Mönsterås ligger aningens avsides. Mitt mellan Oskarshamn och Kalmar eller halvvägs mellan Stockholm och Malmö.

Men Thomas Svensson håller inte med.

– Det geografiska läget kan man inte göra så mycket åt, men jag upplever ändå att vi har god tillgänglighet. Både när det gäller transporter för gods och för människor. E22 som passerar förbi förbättras ständigt och vi har nära till flygplatserna i både Kalmar och Växjö.

– Om man dessutom blickar österut har vi de baltiska länderna plus Ryssland på nära håll. Bara S:t Petersburg är ju en jättemarknad som väntar på att upptäckas.

 

Som VD för Mönsterås utvecklingsbolag önskar sig Thomas Svensson givetvis att fler företag ska hitta till Mönsterås.

– Vi har en kontinuerlig ström av förfrågningar från företag som vill etablera sig och det vore givetvis roligt om något eller några av dessa skulle välja att starta verksamhet här. Men samtidigt ser jag det som min mest angelägna uppgift att ta hand om alla de fina företag som redan är verksamma i kommunen.

– För mig är det absolut viktigaste att ha örat mot marken, att vara lyhörd för olika önskemål och att kunna hjälpa till där det är möjligt.

 

För framtiden hoppas Thomas Svensson att besöksnäringen ska ta mer fart. Här finns det fortfarande outnyttjad potential.

– Närheten till havet lockar redan många, som skulle kunna bli ännu fler. Dessutom finns såväl Emån, känd för sina enorma malar och stora laxar, som Alsterån, båda med riktig vildmarkskänsla, inom kommunens gränser, med potential att locka besökare från Sverige såväl som från kontinenten.

– Närheten till Glasriket, Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och Öland talar också för Mönsterås som besöksdestination.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se