Det bästa du kan göra är att anställa

Harald Stjerna om nyanställningar

I Sverige finns det drygt 1,2 miljoner aktiva företag. Knappt 400 000 av dessa har anställda, de allra flesta mindre än fem var. Antalet arbetslösa i Sverige närmar sig också just 400 000. Så skulle varje företag som redan har anställda bara anställa en enda person till så skulle arbetslösheten försvinna över en natt.

Nu kan det komma hur många invändningar som helst mot mitt lilla räkneexempel. Med all rätt. Alla företag skulle inte klara att anställda ytterligare en person, till att börja med, och då skulle vi bara få fler arbetslösa i stället.

Som företagare måste vi hitta rätt kompetens och matchningen på arbetsmarknaden är ett ständigt problem. Det finns för få programmerare och för få duktiga säljare. Vi här på Syna kan inte anställa någon som inte vet hur Windows fungerar som programmerare eller någon som är för blyg för att lyfta en telefonlur som säljare.

Jag kan hitta en massa andra ursäkter också. Men jag kan aldrig acceptera att vi som företagare låtsas att vi inte har ett ansvar för samhället. Vårt ansvar är enkelt, vi ska anställa. Det är det absolut bästa vi kan göra för att hjälpa våra hemstäder, hela arbetsmarknaden och i slutändan oss själva.

Syna ligger på Östergatan i Malmö. Om vi anställer en person till så får områdets lunchkrogar en potentiell gäst till. Ica Malmborgs på köpcentret mitt emot får en kund till. Apoteket i samma byggnad också. Och tobaksaffären. Och väskaffären. Och så vidare. Sedan när de behöver ta kreditupplysningar på leverantörer och stora kunder så står vi gärna till tjänst i vår tur.

Precis så enkelt är det. Anställningar smittar av sig på närliggande verksamheter, oavsett om det är underleverantörer som får större beställningar, konkurrenter som känner att de måste skärpa sig nu eller en helt annan verksamhet som bara råkar finnas i samma kvarter.

Men i stället för att anställa hittar vi ursäkter till att inte göra det. Oftast handlar det om statsmakterna. Det är för dyrt, för svårt, för krångligt, för jobbigt. Vi sitter på händerna och väntar på olika konstiga former av stöd och lättnader innan vi gör det vi egentligen alla tjänar på.

Det är ett enda stort missförstånd, i värsta fall ett medvetet missförstånd. Vår viktigaste funktion i samhället är och förblir att skapa jobb. Staten ska ge oss förutsättningar att göra det, inget annat. Sänkta arbetsgivaravgifter känns bra i kassan, men det påverkar inte vårt eget ansvar över huvud taget. En ny anställd ska tillföra kompetens som ger nya intäkter och därmed vara en vinst även i kassan.

Det är där vi måste titta, på vinsterna och möjligheterna, i stället för att stirra oss blinda på alla problem och risker. För vår egen skull och för hela samhällets. Om vi inte gör något för att hjälpa våra hemstäder kan vi faktiskt inte kräva något tillbaka heller.

I slutändan är det bara vi själva som bestämmer om och när vi ska anställa. Inte politiker. Alltså är det upp till oss att ta första steget och visa att vi är villiga att ta ansvar.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se