Brister i kreditprövningen hos låneföretag

Finansinspektionen har granskat hur tre företag verksamma inom sektorn för kreditgivning – Wasa Kredit, Marginalen Bank och Collector Bank – genomför sin kreditprövning av den som ansöker om lån utan säkerhet. Resultatet var nedslående.

Kreditprövning handlar om att kreditgivare måste ta redan på att den som vill ta ett lån har råd att betala tillbaka det. Om så inte är fallet, att inkomsterna inte räcker till, ska kreditgivaren säga nej. För att kunna bedöma detta behöver kreditgivaren ta in, och använda, uppgifter om låntagaren, en så kallad kreditprövning.

I de tre aktuella fallen har Finansinspektionen kunnat visa att det funnits brister som berör vilka uppgifter kreditgivarna hämtat in, hur de inhämtade uppgifterna har kontrollerats och hur de använts i den fortsatta kreditprövningen.

Efter påpekande från Finansinspektionen har de tre kreditgivarna skärpt sina rutiner.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se