Bolagsbildare skapar möjligheter för penningtvätt

De kriminella nätverkens brottslighet har blivit mer professionell, mer organiserad och går mot mer rörliga nätverksstrukturer. I högre grad än tidigare köps olika delar av brottsuppläggen in som tjänster, där professionella penningtvättare har kommit att få stor betydelse. En professionell penningtvättare, så kallad PML-aktör, är en person som systematiskt tvättar pengar år andra. Givetvis mot betalning.

I en rapport som tagits fram av bland annat Ekobrottsmyndigheten nämns tre sorters PML-aktörer som bedöms vara särskilt viktiga att prioritera i arbetet mot grov organiserad brottslighet. Detta på grund av yrkesrollernas befogenheter inom finansiella och andra system; banktjänstemän, mäklare och advokater.

Ur ett ekobrottsperspektiv finns ytterligare en yrkeskategori som bedöms som avgörande för möjligheten att bedriva penningtvätt genom bolag – bolagsbildare och bolagsförmedlare.

Penningtvätt är en förutsättning för att kriminella nätverk ska kunna expandera och utveckla sin ekonomiska brottslighet. Allt fler kriminella nätverk använder också bolag i olika penningtvättsupplägg. För att säkerställa en löpande tillgång på bolag som kan användas som brottsverktyg inom penningtvätt behövs bolagsbildare och bolagsförmedlare.

Oseriösa aktörer inom denna sektor blir därmed viktiga för de kriminella nätverken. Bolagen används på ett mångfacetterat sätt och brottsligheten kan handla om allt från mindre penningtvättsupplägg med till exempel omsättning av kontanter till upplägg som har kapacitet att omsätta miljarder, exempelvis för momsbedrägerier.

Dessutom används falska individuppgifter i stor skala kopplat till bolag för penningtvätt. Detta kan ske bland annat som att brottsvinster betalas ut som lån till individer som enbart har en skenanställning i bolaget, ger individer tillgång till lån där i nästa steg brottsvinsterna tvättas genom avbetalningar. De falska lönerna och kontrolluppgifterna används även för att ge sken av en laglig inkomst.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se