Besöksnäringen har goda förutsättningar att växa i Degerfors kommun

Degerfors vinner Bästa Tillväxt 2019

Degerfors kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Örebro län. På andra och tredje plats kommer Karlskoga respektive Ljusnarsberg.

Degerfors har en lång industritradition. Faktiskt sträcker den sig så långt tillbaka i tiden som till slutet av 1600-talet, närmare bestämt år 1660.

Det var då som den första stångjärnshammaren anlades och allt sedan dess har Degerfors varit starkt förknippat med järnframställning. Så än i dag med Degerfors Järnverk, ägt av Outokumpu, som den största arbetsgivaren med runt 500 anställda i den lilla bruksorten i Värmland, som tillhör Örebro län, men som kanske mest är känt för sitt fotbollslag som fostrat hjältar som Gunnar Nordahl, Ralf Edström och Ola Toivonen.

– Järnbruket har alltid varit central i Degerfors, men under senare år har ett mer diversifierat näringsliv växt fram. Vi har ett gott nyföretagarklimat i kommunen och det lovar gott inför framtiden, säger Britt-Marie Room Östberg som är näringslivsutvecklare i Degerfors.

– En del av de nystartade företagen är visserligen knutna som underleverantörer av diverse tjänster till järnbruket, men i spåren av den högkonjunktur som rått under senare år har också andra företag växt fram.

 

Ett område med god utveckling är besöksnäringen som Britt-Marie Room Östberg menar har goda utsikter att utvecklas ytterligare.

Här finns mycket att se och uppleva. Inte minst som en följd av vårt historiskt lång industriella arv. I kulturcentret Berget, som lockar många tusen besökare varje säsong, ges en inblick i hur bruksarbetarna vid järnverket levde förr i tiden.

Naturen runt om Degerfors är en fantastisk tillgång och kommunen har under många år byggt upp fina vandringsleder och under senare år har vi arbetat intensivt för att tillsammans med grannkommunen Karlskoga göra området till en fiskedestination.

Därför är ett av de mest populära besöksmålen Fasaskogen som är ett stort naturreservat med mycket särpräglad natur. Här finns möjlighet till just dagslånga vandringar och fiske i sjöarna som finns i området. Varför skogen fått namnet Fasaskogen är det ingen som riktigt vet, men en teori är att skogen för länge sedan var ett tillhåll för stråtrövare.

– Min förhoppning är att vi om några år ska ha utvecklat besöksnäringen ytterligare och att det ska ha resulterat i nya arbetstillfällen.Inom besöksnäringen handlar det oftast om småföretagande med kanske ett par tre anställda. Men med många sådana företag blir det i slutänden ett bra tillskott av nya arbetstillfällen, som vi behöver. De mindre företagen är inte heller lika konjunkturkänsliga som de stora eftersom de kan anpassa sig efter de förutsättningar som finns, understryker Britt-Marie Room Östberg.

 

Inför framtiden är Britt-Marie Room Östberg optimistisk. Den gamla bruksmentaliteten, där man mer eller mindre föddes in i järnbruket och sedan arbetade där hela sitt aktiva liv, håller på att förändras.

– Järnbruket är fortfarande en stor och viktig arbetsplats i kommunen och det är viktigt att verksamheten blir kvar och utvecklas. Samtidigt vet vi att det är en tuff bransch med många konkurrenter runt om i världen.

– Samtidigt är det bra om vi kan få ett nytillskott av företag som vill etablera sig här i Degerfors och på den punkten ser det positivt ut även om jag för tillfället inte kan vara mer precis än så, konstaterar Britt-Marie Room Östberg.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se