Bästa Tillväxt är vardagshjältarnas pris

Harald Stjerna om priset Bästa Tillväxt 2017

Det är den elfte gången vi delar ut priset för Bästa Tillväxt och det blir bara roligare för varje år. För oss som jobbar här på Syna är det uppenbart att priset har en stor roll att fylla och att det betyder mycket för pristagarna. Det gör att vi tycker att det är värt att anstränga oss lite extra, trots att det är mycket jobb och den första reaktionen varje år när det närmar sig är att vi har en stor arbetsinsats framför oss.

Vi började med Bästa Tillväxt 2007 för att vi kände att det saknades något bland alla utmärkelser, priser och undersökningar. Svenskt Näringslivs ranking fanns redan och får fortfarande mycket uppmärksamhet, men den är en attitydundersökning. Vi nöjer oss inte med det, vi vill veta hur det verkligen går. Därför går vi igenom alla svenska aktiebolags bokslut för att se hur de utvecklats, vi vill inte lämna något åt slumpen.

Bästa Tillväxt premierar inte chanstagande eller att ha tur, priset går nästan alltid till kommuner som har ett brett näringsliv som klarar lågkonjunkturer bättre. Det känns extra roligt att kunna lyfta fram bredden i stället för att ha ett enda stort företag som egentligen avgör hela ortens öde. Det skrivs redan så mycket om exceptionella och riskfyllda projekt att det behövs någon som hyllar vardagshjältarna också, de som prioriterar en bred och ansvarstagande verksamhet över att sätta allt på ett kort.

Vår verksamhet bygger helt och hållet på fakta, det finns tillräckligt många som tycker saker utan att vi ska göra det också. Visst är det så att välmående företag också ofta är lyckliga företag, men det finns undantag. Företagare kan tycka att näringslivsklimatet i en kommun är dåligt trots att företagen i samma kommun i själva verket går som tåget.

Det är lite av ett lyxproblem, men det leder till frustration bland företagare som inte längre kan knacka på hos kommunalrådet och omgående få en kopp kaffe och en pratstund om sina bekymmer. Sådant är frustrerande och leder kanske till att man kryssar i en annan ruta i en attitydundersökning, men påverkar inte företagets bokslut.

Det påverkar inte våra siffror heller. Våra genomlysningar av näringslivet i en kommun ser exakt likadan ut oavsett om jag har fått p-böter på morgonen eller inte.

Därför tycker jag att Bästa Tillväxt är så roligt att jobba med; våra siffror skildrar verkligheten. Varför den ser ut som den gör går att analysera, men det går inte att säga att verkligheten har fel.

Några detaljer om varför vissa kommuners näringsliv klarar sig bättre än andra är svårt att utläsa ur rena siffror, men det gör samtalen till vinnarna desto roligare. Tillsammans ger de lokala kunskaperna och de kalla siffrorna en bra bild av hur ett lokalt näringsliv växer sig starkt.

En knapptryckning bort har vi så många fler gränssnitt mot verkligheten. Vi försöker själva ta fram så många olika sätt att belysa den som vi bara kommer på, men allting kan vi inte komma på själva.

Vad skulle du vilja veta om ditt företag, dina kunder, din kommun eller din marknad? Hur kan vi tillsammans hitta nya sätt att lyfta fram de som gör ett riktigt bra jobb och förtjänar en klapp på axeln?

Mejla eller slå en signal till oss så hittar vi nästa sätt att använda all information till att göra ditt företag eller din kommun ännu bättre på att göra säkra affärer.

 

Läs mer om alla vinnare här: https://upplysningar.syna.se/basta-tillvaxt

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se