Bankernas utlåning 2021 ökade med 6 procent

Under 2021 steg utlåningen till allmänheten i Sverige med 6 procent enligt årets första banbarometer från Finansinspektionen.

Hushållsutlåningen ökar i snabbare takt än utlåningen till icke-finansiella företag. Både utlåningen till konsumentkrediter och lån med bostäder och säkerhet, ökar snabbare än utlåningen till allmänheten i Sverige totalt.

Storbankernas marknadsandelar på den svenska bolånemarknaden fortsätter minska något till cirka 58,5 procent vid årsskiftet. Samtidigt fortsätter retailbankerna – exempelvis Länsförsäkringar, SBAB Bank och Skandiabanken – att växa inom segmentet och hade vid årsskiftet en marknadsandel på 18,4 procent.

Lönsamheten på bankmarknaden visar en fortsatt uppåtgående trend men är fortfarande något lägre än innan pandemin. Provisionsnettot har varit en drivande faktor i den positiva utvecklingen.

Konsumtionskreditföretag som grupp redovisade en negativ – exempelvis Klarna och Resurs – lönsamhet 2021. Men om man exkluderar Klarna, som befunnit och fortfarande befinner sig i en fas av hög expansion med jämförelsevis höga kostnader, så låg tillväxten inom sektorns lönsamhet på 5,4 procent.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se