Årets exportregion och Årets exportsuccé

Regeringen vill införa revisorsplikt för småföretag

För andra året i rad har regeringen delat ut priserna Årets exportregion och Årets exportsuccé. Första platsen knep Norrbotten respektive Nordic Biomarker.

De nominerade i de båda kategorierna har under året medverkat till att främja svensk export från hela Sverige och verkat för att skapa bättre förutsättningar för företag – särskilt små och medelstora – att lyckas i sina exportansträngningar.

Nominerade till Årets exportregion var Norrbotten, Skåne och Uppsala. Nominerade till årets Exportsuccé var Aim Apparel, Nordic Biomarker och Broddson.

Motiveringen till att Norrbotten vann är som följer: Norrbotten hade den största ökningen av varuexportvärdet i små- och medelstora företag bland samtliga 21 regioner under perioden 2016–2021. Norrbotten arbetar strategiskt med exportsamverkan genom flera internationella samarbeten finansierade av såväl EU som nationella myndigheter. Trots stora avstånd inom regionen och en liten befolkning så har regionen lyckats väl med att öka exporten.

Motiveringen till Årets Exportsuccé lyder: Genom sina innovativa reagenser för koagulationsdiagnostik har Nordic Biomarker visat på imponerande tillväxt då omsättningen tredubblats på ett lönsamt sätt över en femårsperiod, där mer än 90 procent av den helsvenska produktionen exporteras. Företagets produkter säljs i dag till de ledande medtech-bolagen i världen och betraktas so en teknikledare.

Juryn som utsåg de båda pristagarna bestod av Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå Tekniska Universitet, Ulrica Messing, styrelseordförande Business Sweden, Gunther Mårder, VD företagarna, Karls-Henrik Sundström, ordförande Expo202-kommittén samt Sara Wallin, VD Chalmers Ventures.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se