Konkurserna ökade med 8% i januari


2020 fick en dyster inledning när det gäller antal företag som gick i konkurs. Jämfört med förra året ökade antalet konkurser på riksnivå med 8 procent, men flera län visar en betydligt mer dyster utveckling än så. Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Under årets första månad gick 530 företag i konkurs jämfört med 491 i januari förra året. Det innebär en ökning med 8 procent.

– Ökningen visar utan tvekan att något hänt. Går man ner djupare i materialet framträder en bild som väcker oro, säger Harald Stjerna som är partner på Syna. Både i Västra Götalands län och i Skåne län ökar antalet konkurser kraftigt, med 29 respektive 31 procent.

Stockholms län klarar sig betydligt bättre den här gången. Här minskade antalet konkurser med 6 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Man ska dock komma ihåg att Stockholms län hade en lika stor uppgång av antalet konkurser i december, 10 procent.

– Riktigt dåligt gick det i Gävleborgs län där antalet konkurser ökade med 180 procent, i Värmlands län med 125 procent och i Norrbottens län med 50 procent.

– En bransch som har det riktigt tufft just nu är detaljhandeln som kämpar med sviktande omsättning och höga kostnader, framför allt för lokaler och personal, förklarar Harald Stjerna. Fler och fler konsumenter väljer att förlägga sina inköp till nätet. Många butikslokaler i allt fler städer, både större och mindre, gapar också tomma.

Fortsatt tufft är det även för byggbranschen, där den sviktande byggkonjunkturen slår ut allt fler mindre och medelstora byggföretag, när antalet nystartade byggprojekt minskar från en historiskt mycket hög nivå. Likaså är det många transportföretag som kämpar i motvind.

Här kan du se hela listan på de aktiebolag som gått i konkurs i landet:

https://kreditrapporten.se/konkurser-januari-2020

(Du kan välja län, ort och månad på sidan)

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se