80 000 personer får sin första skuld hos KF varje år

Omkring 80 000 personer får sin första skuld hos Kronofogden varje år. För över hälften handlar det om en skuld på under 4 000 kronor. Det visar en analys från Kronofogden.

Det är ofta mindre summor som gör att människor får sin första skuld registrerad hos Kronofogden. Det kan handla om allt från konsumtionsskulder och parkeringsböter till trängselskatt och telefonabonnemang.

Cirka en tredjedel av de som för första gången får en skuld hos Kronofogden har ett skuldbelopp under 2 000 kronor, och ungefär 60 procent har en första skuld på 4 000 kronor. Endast 15 procent har en skuld på över 20 000 kronor.

Många tänker kanske att det är så farligt med några hundralappar. Me skulden växer snabbt, dels med räntor men också med avgifter som läggs på. En skuld på 300 kronor kan med lätthet bli 2 000 kronor när den ska drivas in av Kronofogden.

Fem år efter att den första skulden registrerats, har 24 procent fortfarande skulder hos Kronofogden. Personer som inte betalar sina skulder riskerar, förutom att hamna hos Kronofogden, även att få betalningsanmärkningar, vilket kan innebära att man har svårt att få ett förstahands hyreskontrakt eller lån i banken.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se