Ödeshögs kommun

Grattis Ödeshögs kommun till förstaplatsen i Bästa Tillväxt 2023 i Östergötlands län!

Ödeshögs kommun vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt 2023 i Östergötland. På andra respektive tredje plats i länet kommer Mjölby respektive Boxholms kommuner.

Under de senaste åren har Ödeshögs kommun haft mer blygsamma placeringar i Bästa Tillväxt, men i år kniper man alltså första platsen i skarp konkurrens med Mjölby och Boxholm, som alltid brukar ligga bland de främsta i Östergötland.

– Vi är en typisk småföretagarkommun med en stark entreprenörsanda som till mångt och mycket påminner om den i Gnosjö. En av våra styrkor är att vi inte är beroende av om ett eller par stora företag går bra eller inte, säger Annika Brandin som är näringslivschef i Ödeshög.

– I stället har vi ett näringsliv som står på flera ben, vilket gör oss mindre sårbara. Tillverkande mindre företag är en pelare, en annan är den gröna näringen med både jord- och skogsbruk. Till det ska också läggas besöksnäringen som vi ser växa och där det absolut finns ytterligare potential, fortsätter hon.

– Vårt unika geografiska läge alldeles intill E4 gör oss också attraktiva för företag som vill etablera sig här. Alldeles nyligen har ett nytt företagsområde gjorts klart och där ser vi ett växande etableringsintresse från framför allt företag inom infrastruktur, logistik och industri.

– Turismen står redan i dag för en betydande del av företagandet i kommunen. Med Vättern, Omberg, Tåkern och delar av Östgötaleden finns ytterligare potential för turism med inriktning på exempelvis historia, fågelskådning och olika former av äventyr, allt från dykning, golf och fiske till klättring.

Det som också präglar näringslivet i Ödeshög, enligt Annika Brandin, är den starka sammanhållning som finns.

– I princip känner alla varandra till förnamn och det är lätt att skapa kontakter, utbyta erfarenheter och få tips och hjälp om det behövs.

– Arbetslösheten i Ödeshög är låg, och det är både på gott och ont. Positivt är givetvis att många har ett jobb att gå till, negativt är att det i vissa fall kan vara svårt för företagen att rekrytera nya medarbetare utan att ta från varandra. Att bredda kompetensen och väcka intresse för vad vi har att erbjuda, som kan göra att fler vill flytta till kommunen, är frågor vi kontinuerligt arbetar med.

– Utmärkelsen Bästa Tillväxt inspirerar givetvis till fortsatt utvecklingsarbete och det är säkert något som hjälper oss när vi ska profilera oss som en företagsvänlig kommun, avslutar Annika Brandin.

Läs mer på Ödeshögs kommuns hemsida:
Ödeshög har bäst tillväxt i Östergötland – Ödeshögs kommun (odeshog.se)

Grattis till företagen som uppfyllt alla tre kriterier:

  • Nyanställt
  • Ökat sin omsättning
  • Gått med vinst
By Wind AB 556201-5585
Hallins Production AB 556969-2394
Hejla Skärteknik AB 556697-8028
JB i Ödeshög AB 559295-5636
Kent Bergs Entreprenad AB 556625-1889
Mark Up Scandinavia AB 556743-6612
Narr Chocolate Shop AB 559096-8722
Nya Olsson Spårservice AB 559004-9754
Rydqvists Allservice AB 559253-5032
The Snus Brothers Distribution AB 559263-0908
TWÅ PL Bygg AB 559205-2780
Ödeshög Mekaniska AB 559227-1877

Bästa tillväxt

Varje år delar Syna ut priset Bästa Tillväxt till den kommun i varje län där företagen växer bäst. Syna granskar boksluten från alla svenska aktiebolag, och utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Om Syna

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se