Syna synar sommarbluffen

Syna synar sommarbluffen

Vi är inte ensamma om att varna för detta – långt ifrån. Tyvärr är det ett återkommande problem med skojare som försöker göra sig en hacka. När semestertiderna är igång och sommarvikarien är på plats tar det ofta inte lång tid innan första bluffakturan dyker upp.

Fakturan kan vara listigt kamouflerad och röra sig om allt från påstått annonsköp till kontorsmaterial och utförda tjänster. Ofta står det i knappt läsbar finstil text att fakturan inte är en faktura, utan ett erbjudande som du accepterar genom att betala fakturan.

Hur gör du för att undvika kostsamma misstag?

Information är som alltid A och O. Skapa interna rutiner för attestering och ta gärna för vana att undersöka tvivelaktiga företag på syna.se. Indikationer på att du har att göra med ett blufföretag kan vara: Företaget har bytt namn många gånger, företaget är nystartat med en ledning som figurerat i liknande verksamheter tidigare, ledningen driver andra liknande företag eller att företaget och ledningen har anmärkningar.

Vad ska du göra om du fått en bluffaktura?
Om du får en faktura för en vara eller tjänst som du inte beställt ska du bestrida fakturan genom att skicka en kopia på den via post eller mejl till företaget. Ange att du bestrider den och varför, till exempel ”Bestrider betalningsansvar – ej beställt”. Spara kopior på det du skickar och skriv gärna ner datum för all kommunikation. Tänk på att inte signera med din namnunderskrift, det har hänt att signaturer kopierats av bedragare.  Skulle det visa sig att du får ett krav från Inkasso så måste du även bestrida det.

 

I en klass för sig

– kreditklassning med Syna del 3

Varför nöjde vi oss inte med en traditionell “rating”?
Därför att vår metod ger kunderna mer information. Vi sätter individuell risk på varje bolag istället för en och samma risk på en hel grupp av företag.

En traditionell “rating” vilket nästan alla kreditupplysningsföretag använder säger bara att ” … i den här gruppen på 35 000 bolag kommer 2 % eller 700 bolag på obestånd inom 12 månader.” Ratingen säger inget om vilka dessa bolag är. Det är som att stoppa ner handen i en kruka med 35 000 kulor – 34 300 vita och 700 svarta. Problemet för din del är att det är papper runt kulorna. Du vet inte vilka som är svarta och vilka som är vita. Med vår metod ser du vilka företag i gruppen som har större chans att överleva. Om vi ska driva bilden med kulorna lite längre, så kan man säga att vi ger alla kulorna en gråskala som är mer eller mindre mörk – och vi har inget papper runt dem.

Rating kan både överskatta risken för obestånd och underskatta den, eftersom samma risk är angiven för hela gruppen. Vår riskprocent sätts individuellt på varje bolag.

 

Visste du att under 2014:

Ändrade drygt 200 000 företag adressuppgifter,
42 000 företag bytte namn och 67 000 ändrade sitt telefonnummer.

Hur gör du för att hålla dig uppdaterad?
Om du har Syna Fastpris betalar du inget extra för bevakning. Oavsett om du bevakar företag eller privatpersoner, får rapporter varje dag och lägger in flera larm.
Ring oss på 040-25 85 00 så hjälper vi dig att komma igång!

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se