Exklusivt branschsamarbete för att erbjuda skydd mot bedrägerier

Kreditupplysning bedrägerispärr

Sveriges ledande kreditupplysningsföretag, Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB går samman i en gemensam insats för att förenkla och underlätta för den som drabbas av bedrägeri eller bedrägeriförsök.

Sveriges fem ledande kreditupplysningsföretag går samman för att erbjuda bättre skydd mot bedrägerier. Samarbetet med en gemensam bedrägerispärr innebär att du som är utsatt för bedrägeri endast behöver ringa ett samtal för att spärra din kreditupplysning hos alla de fem anslutna kreditupplysningsföretagen.

– Bedrägerier genom identitetskapning sker i allt större utsträckning och det är viktigt att det finns ett bra system för att underlätta för de som blir drabbade. Den gemensamma bedrägerispärren gör det betydligt enklare att spärra sina personuppgifter hos alla kreditupplysningsföretag, säger Karl Stjerna, VD på Syna.


Om samarbetet

Om du blivit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos det angivna kreditupplysningsföretaget. Någon möjlighet att lägga en spärr i förebyggande syfte finns inte. Genom att spärra ditt personnummer försvårar du för bedragaren att ta nya krediter eller få lån beviljade i ditt namn.


Gör så här för att spärra ditt personnummer:

  • Ring till något av de fem angivna kreditupplysningsföretagen och spärra din kreditupplysning.
  • Vi spärrar direkt din kreditupplysning i två veckor (inom en timme spärras din kreditupplysning även hos övriga anslutna kreditupplysningsföretag). Denna bedrägerispärr förhindrar att det går att ta en kreditupplysning på dig hos Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB.
  • Inom två veckor från din kontakt med oss behöver du skicka in en kopia på polisanmälan av bedrägeriet, samt ett brev där du skriver “Jag vill inte att ni lämnar ut kreditupplysningar om mig”. Du kan även komplettera uppgifterna i din polisanmälan om du vill förtydliga något. Brevet ska vara undertecknat av dig.
  • När vi har fått en kopia på din polisanmälan tillsammans med din underskrift, förlänger vi din bedrägerispärr till att gälla under fem år.
  • För att häva din bedrägerispärr kontaktar du åter något av de angivna kreditupplysningsföretagen. Du kommer då få en hävningsblankett skickad till dig att fylla i och returnera. Hävningsblanketten kommer att skickas till din folkbokföringsadress eller särskild postadress som finns angiven hos folkbokföringen.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se