Vingåkers strategiska läge ska locka fler nyetableringar

Vingåker vinner Bästa Tillväxt 2019

Vingåkers kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Södermanlands län. På andra och tredje plats kommer Katrineholm respektive Flen.

Det går bra för näringslivet i Vingåkers kommun. Så bra att man för sjätte gången sedan 2007 toppar lista över kommuner i Södermanlands län som har den bästa tillväxten.

– Det här är naturligtvis jätteroligt. Jag är verkligen stolt över våra många duktiga företagare, säger Susanna Oom Samuelsson som är näringslivsansvarig i kommunen. Särskilt eftersom Bästa Tillväxt bygger på fakta och inte på personligt tyckande.

Vad är det då som ligger bakom framgångarna?

– Det är naturligtvis flera orsaker, men ett grundläggande skäl är att det finns en genuin företagaranda i Vingåkers kommun som går långt tillbaka i tiden då konfektionsindustrin var dominerande. Man brukar ju tala om Gnosjöandan, men man skulle lika gärna kunna tala om en Vingåkeranda.

– Här finns ett driv och ett entreprenörskap att vara stolt över!

 

Susanna Oom Samuelsson framhåller att Vingåker har en bra mix av företag, både små och medelstora, som är verksamma inom ett brett spektrum av branscher.

– Det finns över 600 registrerade företag i kommunen med omkring 1 900 anställda som arbetar med allt från tillverkning till vård och omsorg, handel, kultur, jord- och skogsbruk med mera.

– Med den struktur som näringslivet har är vi mindre sårbara vid en lågkonjunktur än andra kommuner som kanske domineras av en stor arbetsgivare, fortsätter hon. Vi har en historia med duktiga företagare men också ett näringsliv med alltfler yngre, hungriga företagare som verkligen vill satsa och expandera.

Största privata arbetsgivaren är Voith Paper Fabrics, en av världens ledande tillverkare av pressfiltar för tillverkning av papper och pappersmassa, med runt 700 anställda. En annan stor arbetsgivare är Vingåker Factory Outlet som lockar närmare en halv miljon besökare varje år.

– Under senare års högkonjunktur har vi också sett ett uppsving inom exempelvis byggbranschen.

 

Även om det går bra för näringslivet i Vingåker finns det en hel del saker som kommunen behöver arbeta vidare med, menar Susanna Oom Samuelsson.

– Utmaningar saknas verkligen inte. Vi måste bli bättre på att marknadsföra Vingåker till olika intressenter och tänkbara nyetableringar. Exempelvis att vi ligger logistiskt mycket bra till, mitt mellan Örebro, Eskilstuna och Norrköping och dessutom på pendlingsavstånd med tåg till Stockholm, vilket inte riktigt tydligt framgår i dag.

– Vi har också en kostnadsbild som är lägre än på många andra håll som är intressant för många och vi kan erbjuda både befintliga lokaler och mark att bygga på.

– Vi hoppas också att fler barnfamiljer, som tröttnat på storstadslivet med köer, högt tempo och höga boendekostnader, ska välja att flytta till Vingåker med alla de fördelar som finns här i form av kommunal service, närhet till natur och ett aktivt friluftsliv.

– Vingåker får gärna bli större. Både när det gäller företagande och antal invånare.

 

Den här utmärkelsen stimulerar verkligen att fortsätt arbetet med att utveckla Vingåker både som ort för ett aktivt näringsliv och som en bra plats att bo på.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se