Varberg tar plats bland de mesta vinnarna

Varberg vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Varberg är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Halland. Det är femte gången som Varberg vinner, något som ingen annan kommun slagit.

– Något måste vi göra rätt här i Varberg. Att detta är en bra plats att vara på för näringslivet, det är uppenbart. Det finns många saker att peka på, men en viktig del är att vi har ett rikt och diversifierat näringsliv. Just nu pågår dessutom planeringen av att Västkustbanan ska grävas ned under staden och en helt ny stadsdel skapas, berättar Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varberg.

Varberg har flera stora arbetsgivare som Södra Skogsägarna, Ringhals och klassiska cykeltillverkaren Monark, som numera heter Cycleurope.  Dessutom finns ett 20-tal skoföretag, såväl tillverkare som distributörer. Runt tre fjärdedelar av alla skor som säljs i Sverige kommer från Varberg. Märkena heter Scorett, Vagabond och många fler, men starten kom med enmansföretagaren Rolf Nilsson och hans Firma Skodon, som idag är Nilson Group.

– Det är spännande hur mycket en enda entreprenör kan betyda för en hel stad. Men som kommun kan vi inte bara luta oss bakåt och vänta på att företagarna ska göra hela jobbet själva. Vi kämpar med företagsklimatet och vet att det är viktigt för kommunen att prioritera. Vi är en liten stad som håller på att bli en större stad och det är oerhört viktigt för näringslivet att det finns mark att etablera sig på, säger Martin Andersson.

Att en så stor kommun som Varberg, med över 60 000 invånare, vinner Bästa Tillväxt är ovanligt. Än mer ovanlig, rent av unikt, är att vinna för femte gången och att aldrig ha haft en sämre position än trea.

– Bara i år har vi vuxit med flera hundra invånare. Till 2030 räknar vi med att vara 80 000 invånare i Varberg, så vi spår en stor tillväxt även i fortsättningen både för kommunen och företagen. Byggboomen drar med sig hela näringslivet, men samtidigt blir det stökigt när vi bygger 2500 bostäder och när tunnelprojektet för Västkustbanan ska startas 2019. Men vi är stolta över att Trafikverket satsar fyra miljarder kronor i kommunen, säger Martin Andersson.

Stökigheten har lett till att platsen på Svenskt Näringslivs ranking inte matchar förstapriset i Bästa Tillväxt, i attitydundersökningen återfinns Varberg först på plats 120.

– Det har funnits direktkontakter mellan kommun och näringsliv som gjort att man som företagare kunnat prata med samma person i stället för den som har en viss funktion. Många upplever att handläggningstiderna har blivit längre. Där har vi ett arbete kvar att göra, liksom när det gäller att få fram mer mark som kan exploateras. När företag kommer utifrån är det inte alls säkert att de vill ha den mark som vi kan erbjuda för tillfället.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se