Vansbro vinner Bästa Tillväxt för andra året i rad

Vansbro kommun har den bästa tillväxten i Dalarnas län i 2018 års tillväxtindex.

Vansbro är för andra året i rad vinnare i Bästa Tillväxt i Dalarnas län. Förklaringen bottnar i ett expansivt näringsliv med tydlig framtidstro, men också i att det i kommunen traditionellt finns ett starkt entreprenörskap.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

För de allra flesta är nog Vansbro känt för Vansbrosimningen och för att Björn Skifs för drygt 70 år sedan såg dagens ljus här. Men i Dalarnas minsta kommun med något under 7 000 invånare finns också ett rikt och välutvecklat näringsliv med nästan 600 aktiva företag.

– Det är naturligtvis jätteroligt att vi vinner för andra året i rad. Det visar att vi gör något som är rätt. Men självklart är det här i första hand ett pris till ortens företagare och deras medarbetare, som gör ett jättelikt arbete, säger Mattias Christianson som är t f näringslivschef i kommunen.

Framför allt är det inom tillverkningsindustrin som Vansbro har sin styrka, med ett flertal medelstora företag. Elmab som bland annat tillverkar gripklor och hydraulcylindrar till skogsmaskiner och entreprenadmaskiner och har kunder runt om i hela Europa är ett bra exempel på detta. Under senare år har företaget expanderat kraftigt och har därför i flera omgångar utvidgat verksamheten.

– Elmab är ett familjeföretag som i dag drivs av fjärde generationen och det om något symboliserar till stor del hur näringslivet fungerar här i Vansbro. Många företagare investerar i sina verksamheter inför framtiden i stället för att plocka ut kortsiktiga vinster.

– Ett annat företag med bra tillväxt är livsmedelsföretaget Orkla Food Sweden, som äger varumärket Felix. Vi brukar säga att Sveriges största pizzeria ligger i Vansbro eftersom alla Grandiosa djupfrysta pizzor och Felix pajer bakas här, fortsätter Mattias Christianson. I dag har Orkla 130 anställda vid sin fabrik i Vansbro.

Men näringslivet i Vansbro består inte bara av traditionell tillverkningsindustri. Här finns också e-handelsföretaget Lyko som säljer hår- och hudvårdsprodukter samt smink. På lager har man över 50 000 produkter redo för distribution samma dag eller dagen efter. Det som för ett 10-tal år sedan startade i en liten frisörsalong omsätter i dag 500 miljoner kronor och har 170 anställda på kontoret och lagret i Vansbro. Den årliga tillväxten i företaget är på närmare 50 procent. Totalt omsätter Lyko närmare 1 miljard och har 550 anställda.

Liksom i alla kommuner finns det naturligtvis också ett antal frågor på dagordningen som kan underlätta för näringslivet att utvecklas ytterligare.

– En av dem är att försöka komma till rätta med den bostadsbrist som finns, säger Mattias Christianson. Det kan tyckas märkligt eftersom vi per definition är en glesbygdskommun. Men vi har ont om bostäder och det gör det svårare för företagen att anställa och växa i den takt de önskar.

Ett annat problem som flera företag i kommunen brottas med och som hämmar tillväxten är att det är svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Det gäller såväl när det handlar om yrkeskunnigt folk, som exempelvis svetsare och fräsare, som ingenjörer och IT-tekniker. Även inom vård, omsorg och utbildning är det en utmaning att hitta personal.

– Det är ett problem som vi delar med många andra orter i Sverige och jag tror att vi måste hitta nya lösningar, exempelvis möjligheter med lärlingsutbildningar och att bättre ta tillvara på den kompetens som många har som kommit till Sverige under senare år, avslutar Mattias Christianson.

Som näringslivschef i Vansbro framhåller Mattias Christianson avslutningsvis vikten av ett nära samarbete med företagen, att vara lyhörd för idéer och önskemål som gör att näringslivet kan fortsätta att utvecklas, men också diversifieras.

– Jag tycker att vi har en bra dialog och från kommunens sida försöker vi stötta näringslivet på alla sätt och vis. Vi driver just nu tillsammans med Rättvik, Malung-Sälen, Borlänge och Falun ett projekt som heter Främjande myndighetsutövning där vi tar fram rutiner för att bli ännu tydligare och mer ”guidande” vid tillsyn och handläggning av tillstånd. Med den goda anda och det samförstånd som finns i Vansbro är jag övertygad om att näringslivet i kommunen ska fortsätta utvecklas och att det kommer att ge ännu fler arbetstillfällen.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se