Vansbro lyfter med e-handeln

Vansbro vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Vansbro är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Dalarna. Det är fjärde gången som Vansbro vinner Bästa Tillväxt efter att ha tagit sig ur en svacka som kommunen hamnade i för drygt tio år sedan.

– För ett par år sedan hade vi också en mindre nedgång. Trä- och sågverksindustrin drog ned och ett metallföretag tappade en stor kund. På en sådan här liten arbetsmarknad slår det igenom för övriga företag omgående.  Vi är en liten kommun som fått mycket stryk genom åren, men genom att våra tillverkande företag aldrig flyttade tillverkningen utomlands har vi alltid behållit kompetensen och nu har de i stället växt och utvecklats, säger Oskar Lundgren, näringslivschef i Vansbro.

Vansbro är en klassisk tillverkande kommun med en stor andel industriföretag. Men efter lågkonjunkturer och bakslag har industrin fått sällskap av en ny och snabbt växande bransch – e-handel. Hårvårdsprodukterna från Lyko säljs på nätet från Vansbro och företaget har på kort tid gått från tre anställda till 145. I Lykos svallvågor har dessutom flera mindre e-handelsbolag startat i Vansbro eller flyttat till kommunen.

– Vi är en tillverkande kommun som fått handel genom Lyko och andra e-handelsföretag. Den största delen av arbetskraften finns fortfarande inom industrin, ungefär en tredjedel av alla jobb finns där. Vi är så pass omoderna att företagen inte släppte tillverkningen till låglöneländer. Därför har vi mycket industri inom metall, plast, livsmedel och trä som stannade kvar här i stället för att bli outsourcade. Nu när pendeln svängt tillbaka har vi kvar kunskapen här hemma, säger Oskar Lundgren.

Att e-handeln ökar i betydelse och att den växer så mycket i Vansbro tror Oskar Lundgren är en del av en större trend som kommer att bli mycket starkare.

– Bara för två-tre år sedan var branschkoncensus att all e-handel skulle ligga i Stockholm eller kring andra större städer, men det som hänt i verkligheten är att orter som Vansbro och Morgongåva har dragit till sig stora bolag i stället. Jag tror den trenden håller på att svänga. Inte bara för att vi har mycket billigare lokalhyror, utan för att det är viktigt att ha en trogen arbetskraft som bygger upp en kunskap som företagen sedan får behålla en längre tid, säger Oskar Lundgren.

Kommunens roll i vändningen för Vansbros näringsliv vill han dock tona ned.

– Vad kommunen gör är på marginalen. Alla kommuner har ett arbete som är ungefär likadant, men där vi kanske skiljer oss en aning och som vi var tvungna att göra var att jobba med befolkningens attityd till oss som kommun och till vårt näringsliv. Vi är en liten kommun som fått mycket stryk genom åren, så vi har jobbat stenhårt med bilden av företagande.  Det är viktigt att få ut att det går bra och lyfta fram de goda exemplen så att alla kan känna att de är med på en positiv resa nu.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se