Timråandan firar nya triumfer

Timrå vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Timrå är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Västernorrland. Det är femte gången Timrå vinner, något som ingen annan kommun slagit.

– Detta är företagens förtjänst, inte kommunens. Vi brukar tala om Timråandan, att alla jobbar tillsammans för att skapa ett bra företagsklimat. Våra företag är stabila nog att stå emot lågkonjunkturer också. 2008 var ett tungt år för alla företag men vi klarade oss förhållandevis bra även då, berättar Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.

Timrås näringsliv präglas av att skogsjätten SCA har sitt huvudkontor på orten. Många andra företag har därmed SCA som kund. Även Permobil har sitt huvudkontor i Timrå, men det övriga näringslivet består huvudsakligen av mindre företag.

– Tur får man bara om man jobbar strategiskt med viktiga frågor. Vi får topplaceringar i alla rankingar för att vi bestämt att företagen går före i all handläggning på kommunen. Deras ärenden är mer komplexa och det är de som skapar nya jobb i Timrå. Har vi företag som utvecklas och frodas så får vi råd med en bättre välfärd, säger Christian Söderberg, näringslivschef i Timrå kommun.

Just nu investerar SCA 7,8 miljarder i att fördubbla kapaciteten i sina fabriker i Timrå. Det innebär ett ytterligare lyft för ett näringsliv som redan går för högvarv när både byggföretag och underleverantörer kan räkna med ännu större beställningar från skogsjätten.

– Det är fantastiskt roligt att SCA finns här och har valt att behålla sin forskning och utveckling i Timrå. Alla andra företag sluter upp bakom dem och talar väl om varandra, vi har fått en väldig fin gemensam syn på hur framtiden ska skapas. Företagen skapar arbetstillfällena och därför står det i vår vision att vi ska ha Norrlands bästa företagsklimat och vara topp tio i Sverige på företagsservice. Där ligger vi åtta nu, säger Ewa Lindstrand.

Idag är det trångt på Timrås industriområden när fler företag vill etablera sig i kommunen. Kommunens arbete med företagsklimatet har betalat sig genom att arbetslösheten ligger långt under genomsnittet i både Norrland och Sverige. Christian Söderberg säger att en förklaring till framgångarna är de goda kommunikationerna.

– Vi ligger mitt i Norrlands största näringslivsområde, har en djuphamn och det tar fem minuter från centrum till flygplatsen. Det gör att företagen får mycket lättare att lösa sin kompetensförsörjning.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se