Tierp växer i en dynamisk storstadsregion

Tierp vinner Bästa Tillväxt 2019

Tierps kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Uppsala län. På andra och tredje plats kommer Knivsta respektive Heby.

Det råder framtidstro och optimism i Tierps kommun. Som en liten del av den expansiva storstadsregionen Uppsala-Stockholm finns ett stort intresse hos näringslivet för kommunen.

– Det märks framför allt på att vi kontinuerligt får förfrågningar från företag som vill etablera sig här, säger Lars Ingeberg, näringslivschef i kommunen som kan se tillbaka på ett bra år.

– Att vi dessutom får utmärkelsen Bästa Tillväxt är särskilt roligt eftersom vi också fick priset 2016. Det om något visar att vi har en positiv utveckling i kommunen. Vi har många duktiga företagare i Tierp och det är framför allt de som ska lyftas fram i ett sådant här sammanhang.

– Det är ju de som skapar jobben och bidrar till kommunens utveckling.

 

Tierp är av tradition en kommun med många industriföretag. Här har några av Sveriges mest namnkunniga storföretag anläggningar, exempelvis finns Atlas Copco, Munters och RA Steel representerade.

– Under den högkonjunktur vi haft de senaste åren har de både expanderat och nyanställt. Parallellt har också fler nya företag tillkommit. Främst är det företag från Uppsala och Stockholm som fått upp ögonen för Tierp.

– Vi kan erbjuda industrimark till konkurrenskraftiga priser. Dessutom ligger vi bra till, mitt mellan Uppsalas och Gävle, vilket gör att det är lätt att pendla med tåg eller egen bil på den nya motorvägen som passerar alldeles utanför centralorten, fortsätter Lars Ingeberg.

Förutom att fler företag vill etablera sig kommunen finns det också ett växande intresse att bosätta sig i kommunen.

– Vi håller som bäst på att bygga ut infrastrukturen i ett helt nytt område, Siggbo, där det ska bli såväl företagspark som handelsplats och bostäder med både villor och lägenheter.Det finns också ett ökande intresse från bostadsföretag att investera i kommunen och för många, inte minst barnfamiljer, är det mer överkomligt prismässigt att bo här samtidigt som det inte tar mer än 30 minuter att pendla till Uppsala eller Gävle.

– Under de närmaste åren är prognosen att befolkningen i Tierp kommer att öka med drygt 300 personer årligen. I dag bor här 21 000 personer varav ungefär 7 000 bor inne i själva Tierp.

 

På Tierps kommun ligger mycket fokus på att underlätta för näringslivet. Det handlar om allt från förenklade processer i samband med olika tillståndskrav till att bjuda in till och stimulera olika nätverk, både i kommunen och i Uppsala län.

– Det ska vara enkelt att vara företagare i Tierp, säger Lars Ingeberg.

– Vi arbetar också mycket med att utveckla den kommunala servicen. Inte minst satsar vi på våra skolor eftersom kompetensförsörjning är ett av de områden där näringslivet har stora behov. Med rätta yrkeskunskaper kan många av våra ungdomar få jobb direkt efter att de slutat gymnasiet.

Samtidigt som allt fler företag i både Uppsala och Stockholm får upp ögonen för Tierp hoppas Lars Ingeberg att även besöksnäringen ska ta ytterligare fart.

– Vi har redan många besökare. När det är dragracing på Tierp Arena kommer det mellan 30- och 40 000 besökare. Dessutom har vi fina naturupplevelser på många platser, inte minst längs vår 24 mil långa kust med flera fina besöksplatser och upplevelser.

– Att få fler besökare är också ett av de prioriterade områden som vi jobbar med här på vårt näringslivskontor, understryker Lars Ingeberg.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se