Örkelljungas industrier har blivit högteknologi

Örkelljunga vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Örkelljunga är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Skåne. Det är första gången som Örkelljunga vinner efter att ha återfunnits först på plats 26 i länet förra året.

– Detta är företagens pris, här på kommunen kan vi mest känna att något har varit på gång länge. Små och medelstora företag satsar på ett nytt sätt och visar mer jävlar anamma. Vi är en gammal industritrakt där det varit skitigt och manuellt med många anställda. Nu har vi klarat omställningen till att bli rent, automatiskt, färre anställda och större vinster, säger Krister Persson, näringslivschef i Örkelljunga.

Från att ha varit en utpräglad industristad har Örkelljunga ändrat karaktär på sitt näringsliv. Några stora företag finns fortfarande kvar, i väldigt olika branscher. Konstruktions-Bakelit har blivit KB Components som gör plastdetaljer till fordonsindustrin. Det klassiska fabriksgolvet har ersatts av robotar och självkörande vagnar. Klassiska Gillebagaren har blivit Continental Bakeries, men har fortfarande både fabriker och lager i Örkelljunga.

– Det har varit en tuff resa för många företag sedan industrikrisen 2008, men slit och svett ger resultat. Alla organisationer har tvingats bli effektiva och mer försiktiga med att ta risker. Nu har våra företag lyckats med omställningen till högteknologin och med en större bredd i näringslivet genom flera avknoppningar från de stora bolagen står vi på fastare mark än på mycket länge, säger Krister Persson.

Samtidigt som industrin blivit automatisk har Bengt i Örkelljunga blivit en av landets största försäljare av husbilar. Ekets Mekaniska, ett klassiskt företag inom metallbearbetning, togs 2007 över av två entreprenörer och är idag leverantör av högteknologiska delar till såväl försvaret och rymdindustrin som Hasselblads världsberömda kameror.

– Vi har ett treårsprojekt för att ytterligare lyfta näringslivet i Örkelljunga, men det är fortfarande i sin linda. Uppenbarligen gör vi redan något rätt, men det är svårt att sätta fingret på precis vad det är. Vi hade även den största ökningen i Svenskt Näringslivs attitydundersökning i fjol, men i år har vi fallit där igen, säger Krister Persson.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se