Norrköping är den största vinnaren

Norrköping vinner Bästa Tillväxt 2017

Norrköping är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Östergötland. Det är tredje året som Norrköping vinner, och andra året i rad. Dessförinnan hade Norrköping två raka andraplatser.

– Det har varit en fantastisk resa, de tre-fyra senaste åren känns det som att näringslivet och vi på kommunen har enat en ganska sargad kommun under budskapet Let´s Create. Vi har slutat titta inåt och riktar oss i stället utåt för att marknadsföra Norrköpings näringsliv lokalt, nationellt och internationellt. Det finns så mycket hjärta i den här staden och dess näringsidkare, säger Pontus Lindblom, näringslivschef i Norrköping.

Att en så stor kommun och centralort som Norrköping vinner Bästa Tillväxt är mycket ovanligt, eftersom större orter ofta måste dra ett tungt lass för hela området. Norrköping är också den största vinnaren i årets undersökning, liksom i fjolårets. Den klassiska textilindustrin är idag nästan borta från Norrköping, men staden är i stället störst i Sverige inom skogsindustri och papperstillverkning. Bakom de företagen finns en lång rad mindre, i många olika branscher.

– Vi har många mindre bolag i många olika branscher, vilket gör oss mindre konjunkturkänsliga. Om det någonsin funnits en riktig rivalitet med Linköping så är den helt borta nu, det är en ickefråga. Det som är bra för Linköping är bra för Norrköping. Vi rekommenderar varandra vid etableringar, näringslivet handlar inte om kommungränser utan om var marknaden finns, säger Pontus Lindblom.

Bakom storföretagen och de många offentliga arbetsgivarna finns det många mindre företag i Norrköping. Flera av dessa är underleverantörer till byggindustrin, med specialister inom bland annat VVS och automatisering, men även inom kunskapstunga branscher som visualiseringsteknik.

– Det råder högkonjunktur i Sverige, men det bubblar ännu mer lokalt i Norrköping än vad det gör nationellt. Det svåra är att ta bäring på det och hålla i det. Nu har vi kommit en bra bit på väg och hoppas slippa slå i taket utan i stället ta ett steg åt sidan och komma förbi det. Vi måste vara observanta när det gäller kompetensförsörjningen som alla slåss om, utan campus i Norrköping hade vi aldrig klarat oss den delen, säger Pontus Lindblom.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se